Linkovi

"Alligator Purse" - slobodniji i nesputaniji od svih dosadašnjih albuma BeauSoleila i Michaela Douceta


Sastav BeauSoleil, iz Lafayettea, u Louisiani, već više od trideset godina čuva, njeguje i promiče lokalne, Cajun glazbene tradicije i jedan je od vodećih predstavnika žanra znanog kao Cajun Music.Deset su puta bili nominirani za nagradu Grammy i bili prvi koji su Grammyja dobili za tradicionalnu glazbu Louisiane, 1998. godine, za album L'Amour Ou La Folie, u kategoriji Najboljeg tradicionalnog folk albuma.Grammyjem su nagrađeni i ove, 2009. godine, u Cajun/Zydeco kategoriji, za album Live At The 2008 New Orleans Jazz & Heritage Festival, a Michael Doucet i za solo album From Now On. BeauSoleil & Michael Doucet upravo su, na etiketi Yep Roc, izdali svoj novi album – Alligator Purse.

BeauSoleil, ili kako ga često predstavljaju – BeauSoleil avec Michael Doucet, jer Doucet, fiddler i vokalist, vođa je sastava, koji je osnovan 1975. godine.U pravi čas, jer glazba, i kultura, dijela Amerike u kojemu je Doucet odrastao – Cajun Country, u Louisiani – počele su baš tada nestajati, blijediti, staromodnima su ih već počeli smatrati i oni akadijskog porijekla, koji su ih sa sobom, u Louisianu, i donijeli.

Ime je band dobio prema Josephu "Beausoleilu" Broussardu, vođi akadijskog otpora Britancima koji su, 1755., ipak uspjeli protjerati francuske doseljenike iz atlantskih provincija Kanade; Beausoleil Broussard doveo je skupinu od njih 193 do močvarnog juga Louisiane gdje su se konačno skrasili.

BeauSoleil je i osnovan sa ciljem da zadrži i čuva tradicionalne zvuke Cajun glazbe i među pionirima su njene renesanse, sedamdesetih i 80-ih godina.Zahvaljujući njima, nastao je, od tada, i niz drugih bandova, a Cajun glazba postala je poznata i stekla popularnost daleko izvan južne Louisiane, stekla poklonike diljem Amerike i svijeta.

Sastav BeauSoleil, istinski ambasadori Cajun glazbe, vjerni su tradiciji i nikad se suviše ne udaljavaju od korijena glazbe iako znaju ponekad pomicati granice, no ovaj njihov najnoviji, dvadeset deveti album – Alligator Purse – slobodniji je i nesputaniji od svih prethodnih albuma i potvrđuje ih kao inovatore.Taj je sekstet uvijek i bio skup kontradikcija – rockin’ band, ali s akustičnim glazbalima – akustična gitara, violina, harmonika, mandolina; Cajun band, ali s inkorporiranim zvucima i bluesa i jazza, i New Orleansa i ritam-i-bluesa, i folka i Texas swinga, i Zydeca i Tex-Mexa i world music.

Album Alligator Purse homogeni je spoj tradicionalnih Cajun, Zydeco i kreolskih pjesama i nekoliko originalnih Michaela Douceta kao i njegovog brata, gitarista Davida Douceta, te nekoliko drugih suvremenika.Među 13 skladbi albuma našla se i ona pod naslovom The Problem, J. J. Calea.Ta je Caleova skladba o praznoglavim političarima i njihovim slijepim i pasivnim sljedbenicima bila snažna optužba neuspjele administracije Georgea Busha i ostaje i dalje bojni poklič i inspiracija.

Michael Doucet, fiddler, pjevač i vođa BeauSoleila, album je složio kao set plesnih numera.Jedna sporija, jedna brža, jedna stara, iz pera cajunskih predaka, jedna nova, romantični valcer, onda jedna puno življa...dobra je zabava zajamčena.No, album je i svojevrsna povijesna lekcija i "podsjetnik da se glazbeno nasljeđe najbolje uči na plesnom podiju, a ne u odajama muzeja."

Jedan stari blues, u izvedbi BeauSoleila, postaje cajunski two-step: Rollin’ and Tumblin’, Muddyja Watersa, koju dobro znamo u verziji Boba Dylana, sad je francuska, akadijska francuska, verzija – Rouler et Tourner – i nista nije izgubila u svim tim prijevodima.

Gosti na albumu Alligator Purse – orguljaš Garth Hudson, John Sebastian, usna harmonika, i vokalistica i pijanistica Natalie Merchant – tu i tamo obogaćuju zvuk BeauSoleila instrumentima koje oni nemaju u svom arsenalu, ali BeauSoleil u potpunosti vlada i album zaključuje Cajun klasikom Amédéa Ardoina – Valse à Thomas Ardoin – i divno sipljivom, "astmatičnom" harmonikom Jimmyja Breauxa.

XS
SM
MD
LG