Linkovi

Oskari Slumdog Millionaireu, Kate Winslet, Seanu Pennu, Heathu Ledgeru i Penelopi Cruz


Američka filmska industrija po 81. put je nagradila svoje najveće zvijezde i filmske stvaratelje željenim oskarima u svečanosti koju je s mnogo zabavnjačkog dara vodio australski glumac Hugh Jackson.

Najboljim filmom proglašen je indijski hit „Slumdog Millionaire“, koji je osvojio 8 oskara od 10 za koliko je bio nominiran.

U konkurenciji za najbolju mušku glavnu ulogu, oskar nije otišao onome koga su svi prognozirali kao slavodobitnika – Mickey Rourke – nego isto toliko hvaljenom Seanu Pennu, za ulogu Harveya Milka, homoseksualnog aktivista u San Franciscu, koga je ubio jedan lokalni političar pun predrasuda. Protiv Penna govorilo je samo njegovo relativno nedavno osvajanje prethodnog oskara, za Mystic River, ali ZA njega je govorilo nepisano pravilo: niti jedan heteroseksualni holivudski glumac nije glumio homoseksualca, a da nije dobio za to oskara.

Zlatni kipić za najbolju žensku glavnu ulogu okrunio je za Kate Winslet godinu – pa i čitavu karijeru – prepunu sjajnih glumačkih ostvarenja i pet ranijih nominacija za oskara. U ovom slučaju, u njenom šestom pokušaju, priznanje joj je donijela uloga Hanne, bivše čuvarice u nacističkom koncentracijskom logoru.

Pokojni australski glumac Heath Ledger osvojio je oskara za sporednu ulogu za svoju interpretaciju zlikovca Jokera u najnovijem nastavku Batmana, „Tamni vitez.“ A, španjolska glumica Penelope Cruz nagrađena je takvim oskarom za svoju sporednu ulogu u filmu Woodyja Allena „Vicky Cristina Barcelona.“

XS
SM
MD
LG