Linkovi

U Bijeloj kući danas o fiskalnoj odgovornosti, odnosno, odgovornoj potrošnji


Američki predsjednik Barack Obama okuplja danas skupinu zakonodavaca i ekonomskih stručnjaka na sastanak posvećen – kako je to Bijela kuća nazvala – fiskalnoj odgovornosti, dok je za četvrtak najavljeno objavljivanje pojedinosti o predsjednikovom proračunskom planu za 2010. godinu.

Dužnosnici administracije izjavili su u jučerašnjim medijskim istupima da predsjednik planira smanjiti ogromni vladin proračunski manjak na pola u slijedeće četiri godine.

Prema planu, deficit će biti smanjen ne-produživanjem poreznih olakšica bogatima, zaostalim iz vremena predsjednika Busha, zatim povlačenjem vojnih postrojbi iz Iraka, te smanjenjem potrošnje vlade. Procjenjuje se da bi tim mjerama američki proračunski manjak bio smanjen sa bilijun i 300 milijardi dolara – odnosno 9 posto bruto domaćeg proizvoda – na 533 milijarde, odnosno 3 posto bruto proizvoda.

Među opcijama koje se razmatraju su povećanje poreza na zaradu od investicija. Republikanci kritiziraju ideju mogućeg povećanja poreza malim bizinisima u trenucima ekonomske recesije. Stručnjaci kažu da se Obamin plan o smanjenju državnog deficita temelji na uspjehu paketa poticajnih ekonomskih mjera te upozoravaju da nitko ne zna hoće li taj paket dati željeni rezultat.

XS
SM
MD
LG