Linkovi

Porast ksenofobije u Rusiji


Ruska policija izvješćuje o značajnom porastu rasističkih napada u prošloj godini, koji su pretežno usmjereni na ljude koji iz Kavkaza i centralne Azije dolaze u Moskvu i druge gradove u potrazi za poslom. Organizacije za ljudska prava upozoravaju na novi val ksenofobije u Rusiji, naročito kako ruska ekonomija pada u sve dublju recesiju.

27-godišnji Noel Maganga iz Gabona proboden je nožem u leđa sedam puta, i ostavljen da umre na ledenoj ulici, nakon što je izašao iz moskovske podzemne željeznice prošlog mjeseca. Noel, student na ruskom People’s Friendship fakultetu, još se uvijek mukotrpno oporavlja u jednoj moskovskoj klinici. On vjeruje da su njegovi napadači članovi jedne od ruskih ultra nacionalističkih skupina, i želi da država napravi nešto po tom pitanju.

"Sigurnost nije stopostotno zagarantirana ni u jednoj zemlji. No ono što bih ja zatražio od ruske vlade jest da sazna i shvati što se stvarno događa, a to je agresija protiv stranaca, Afrikanaca, Azijaca i drugih. Vlada bi trebala istražiti razloge takve agresije, te pronaći način da riješi taj problem i garantira sigurnost stranicma u ovoj zemlji," kaže Maganga.

Prema istraživanjima moskovskog Centra za istaživanje rasnih odnosa, SOVA, 96 ljudi koji nisu Rusi ubijeni su prošle godine, a više od 400 ih je ranjeno u napadima koje su počinili članovi različitih nacionalističkih organizacija.

Alexander Verkhovskyu, direktor centra SOVA kaže da broj zločina počinjenih iz mržnje znatno veći nego broj suđenja i osuda u ovakvim slučajevima: "Postoji značajan jaz izmedju broja zločina i broja suđenja, za što postoji niz razloga - ne postoji dovoljno zakona, naše profesionalno osoblje nije valjano obučeno, jer ponekad policajci simpatiziraju neonaciste, i radije rade na nekim drugim slučajevima nego na zločinima iz mržnje."

Usprkos svemu ovome, neki su zločini ipak kažnjeni. Članovi jedne skupine koja je video zapis svog napada stavila na Internet, osuđeni su u prosincu prošle godine za ubojstvo 18 pripadnika manjina. Nacionalističke skupine često postavljaju video snimke svojih zločina na Internet preko anonimnih mjesta pristupa, kao što su internet kafići.

Porast zločina iz mržnje dolazi u vrijeme sve većeg priljeva stranih radnika. Analitičari kažu da oko 5 do 12 tisuća radnika iz bivših sovjetskih republika trenutno radi u Rusiji, većina njih ilegalno. Neki misle da ovi imigranti oduzimaju poslove ruskim građanima.

Alison Gill čelnica je moskovskog ureda Human Rights Watch-a. Ona kaže da je nadležnim službama vrlo teško zaustaviti rad nacionalističkih organizacija: "Mislim da možemo reći da na odredjeni način, vlada ne zna kako da se nosi s porastom nacionalizma i neonacističkih grupa."

Gospođa Gill dodaje da je samo u siječnju u Moskvi počinjeno 16 zločina motiviranih mržnjom, te da bi taj broj mogao biti u porastu kako ruska ekonomija bude tonula u sve dublju recesiju: "Vlada treba jasno i glasno reći da ponos na svoju zemlju nije isto što i nasilje i mržnja prema drugima. Vlada treba reći da zločini, ubojstva i napadi na strance neće biti tolerirani."

No, ruska je vlada velikim djelom potpuno nijema kad je u pitanju ovaj problem. Umjesto da poduzme akciju, u prosincu je ruski premijer Vladimir Putin preporučio da se broj stranih radnika iz bivšeg Sovjetskog Saveza smanji na pola, usljed globalne financijske krize.

XS
SM
MD
LG