Linkovi

Američki Indijanci ukazuju novoj administraciji na svoje prioritete


U administraciji predsjednika Obame ostalo je jos niz nepopunjenih kljucnih polozaja, medju njima i ono viseg predsjednickog savjetnika za indijanska pitanja.Za indijanske narode, to je jedan od najvaznijih polozaja, jer ta osoba, bliska predsjedniku, zastupat ce njihove interese, jamciti da njihovi problemi nece biti ignorirani.

Za svog nedavnog posjeta Ministarstvu unutrasnjih poslova, u sklopu kojega djeluje i Biro za indijanska pitanja, prva dama Michelle Obama bila je docekana tradicionalnim bubnjevima.Biro je odgovoran za upravljanje zemljom na kojoj zive suverena indijanska plemena u Sjedinjenim Drzavama.

Povijesno govoreci, uvijek je zapinjalo u odnosima izmedju savezne vlade i indijanskih plemena, ali Michelle Obama ponovila je obecanje koje je njen suprug dao tijekom svoje predsjednicke kampanje, a to je – izgraditi bolje i cvrsce odnose s plemenskim vodjama. "Svi vi, koji ocekujete da savezna vlada ispuni svoje obveze prema domorodackim narodima, znajte da sada imate dobrog i naklonjenog partnera u Bijeloj kuci".

Odusevljenje i podrsku koje Barack i Michelle Obama uzivaju medju indijanskim narodima potvrdjuju i brojke – 95% Indijanaca koji su glasali proslog studenog svoj su glas dali Baracku Obami.Veliki broj njih nada se da ceadministracija predsjednika Obame konacno pokloniti paznju problemima koji desetljecima vec muce i proganjaju one u indijanskim zajednicama sirom Amerike, a to su, u prvom redu, neadekvatna zdravstvena skrb, zapustene skole, visoka stopa kriminala i zlouporabe droge.

Sumornu stvarnost zivota na indijanskim rezervatima predsjednik Obama je priznao i primio k znanju kad je, tijekom svoje kampanje, u svibnju prosle godine, posjetio rezervat Crow Indijanaca, u Montani, i obecao da ce stvari biti drugacije kad on bude u Bijeloj kuci. "Nikoga Washington nije tako dugo ignorirao kao Indijance, prve Amerikance".

Predsjednik Nacionalnog kongresa americkih Indijanaca – Joe Garcia – rekao je da predsjednika Obamu drzi za rijec kad je, prosli tjedan, odrzao svoj zadnji govor, u svojstvu predsjednika Nacionalnog kongresa, o stanju indijanskih naroda.Garcia je novom Kongresu i novoj administraciji uputio apel da u gospodarski oporavak zemlje ukljuce i Indijance. "Sjedinjene Drzave nalaze se pred recesijom sada, ali ogroman dio indijanske zemlje u ekonomskoj krizi zivi vec desetljecima.Veliki broj nasih zajednica cini najsiromasnije okruge u zemlji".

Garcia je takodjer pozvao Kongres da ponovno odobri i uvede zakon za poboljsanje zdravstvene skrbi za indijanske narode, koji je istekao 1997. godine.Stopa infantilnog mortaliteta, rekao je Garcia, za 40 je posto visa medju indijanskim narodima nego medju drugim Amerikancima, indijanski tinejdzeri dvostruko su skloniji samoubojstvu od svojih vrsnjaka u Americi, a ocekivano srednje trajanje zivota medju Indijancima pet godina je krace nego medju drugim Amerikancima. "Punih deset godina, savezna vlada ne samo da nije ucinila jedan pravilan potez nego se nije pridrzavala ni svojih obaveza.Sve je to rezultiralo velikim patnjama medju nasim ljudima".

Napetosti u odnosima izmedju savezne vlade i indijanskih naroda jedan su od razloga veceg politickog angaziranja Indijanaca na razini saveznih drzava.Zastupnik drzave Washington John McCoy predsjedatelj je Nacionalnog vijeca indijanskih drzavnih zakonodavaca.Za indijanska je plemena, kaze on, obicno puno lakse izboriti se za izbor Indijanaca u drzavne vlade i ako njihovi zakonski prioriteti prodju kroz drzavnu vladu, postoji nada da ce oni onda biti usvojeni i na saveznom nivou.

McCoy, pripadnik Tulalip plemena, kaze da su on i njegovi biraci ispunjeni optimizmom kad je rijec o sadasnjoj administraciji. "Ispunjen sam nadom, jer tijekom Clintonove smo administracije uspjeli napraviti neki pomak.Nisu svi nasi problemi dosli na dnevni red, ali neka su se pitanja rijesavala.Cinili smo sve sto smo mogli.No, sve je stalo tijekom administracije predsjednika Busha.Izgubili smo na zamahu, zapravo vratili smo se korak-dva unatrag".

Znakova ohrabrenja vec ima, kaze McCoy.Jedan od njih je i imenovanje jednog Indijanca u ured Bijele kuce za vladine poslove.Ali ono sto ce bitno doprinjeti cilju, naglasava on, bit ce imenovanje Indijanaca na vise polozaje s kojih ce moci utjecati na politiku promjena za indijanske narode.

XS
SM
MD
LG