Linkovi

Živa američka vanjskopolitička aktivnost - od Kine, preko Sirije, do Afganistana


Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da Sjedinjene države i Kina rade na ojačavanju bilateralnih veza fokusirajući se na područja suradnje, a ne na ona u kojima su različitih stavova.

Nakon subotnjeg sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem, gospođa Clinton je jasno stavila do znanja da nova administracija predsjednika Obame želi stvoriti dobre odnose s Kinom.

Ona je posebno naglasila područja na kojima Washington želi raditi zajedno s Kinom, uključujući borbu protiv globalne ekonomske krize, kao i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Ona je također rekla da Kina i Sjedinjene države nastavljaju vojnu razmjenu koja je bila obustavljena prošle godine u listopadu, kada je administracija predsjednika Busha obavijestila Kongres da namjerava Tajvanu prodati oružja u vrijednosti od gotovo 7 milijardi dolara.

Državna tajnica se u Pekingu sastala i s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom. Kina je bila posljednja postaja njezine prve inozemne turneje otkako je na čelu američke diplomacije. Prije toga, gospođa Clinton je posjetila Japan, Indoneziju i Južnu Koreju.

Zakonodavci u Damasku ...

Sjedinjene države i Sirija – kako izgleda – poduzimaju daljnji korak u nastojanjima za poboljšanjem međusobnih odnosa. Američki senator John Kerry sastao se danas u Damasku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u najnovijem od niza kontakata između dvije zemlje.

Sirijska vladina televizija naglasila je važnost sastanka, te pokazala sirijskog čelnika u nasmiješenom i živahnom razgovoru sa svojim američkim gostom. Senator Kerry – bivši predsjednički kandidat, te predsjedatelj senatskog odbora za vanjsku politiku – treći je američki zakonodavac koji se ovaj tjedan sastao sa sirijskim čelnikom.

Sjedinjene države nemaju veleposlanika u Siriji od ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, 2005. U međuvremenu, Washington je također optuživao Siriju da dopušta militantima da preko njezine granice ulaze u Irak.

... i u Kabulu

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai sastao se danas u Kabulu s Nancy Pelosi, predsjedateljicom Zastupničkog doma američkog Kongresa, na razgovore o novoj američkoj strategiji suprotstavljanja pobuni koju vode talibani u Afganistanu.

U priopćenju iz ureda afganistanskog predsjednika kaže se da su on i gospođa Pelosi razgovarali i o dugoročnoj sigurnosti i ekonomskom razvitku.

Afganistansko izaslanstvo, s ministrima vanjskih i unutrašnjih poslova, te obrane, odlazi sutra u Sjedinjene države na daljnje razgovore o novoj strategiji. Oni će se također sastati i s pakistanskim dužnosnicima, tako da će sve tri strane razgovarati o borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG