Linkovi

Glavni tajnik NATO-a izražava zabrinutost da bi politika u Sloveniji mogla spriječiti Hrvatsku da službeno pristupi savezu u travnju


Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izrazio je zabrinutost da bi politika u Sloveniji mogla spriječiti Hrvatsku da službeno pristupi NATO savezu na summitu u travnju. On je pozvao sve uključene da surađuju u nastojanju da se omogući ulaz Hrvatske u NATO. De Hoop Scheffer se obratio novinarima nakon sastanka ministara obrane NATO saveza, u Krakowu.

Slovenski zakonodavci ratificirali su sporazum o pristupu Hrvatske prošli tjedan, ali se jedna mala nacionalistička stranka usprotivila zbog teritorijalnih sporova Hrvatske i Slovenije, te zatražila provođenje referenduma o tom pitanju.

Od ostalih zbivanja u Krakowu, glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer kaže da će nastojanja saveza da se ponovno angažira s Rusijom biti nastavljena usprkos neslaganja s Moskvom oko Gruzije. Saveznici su – rekao je – izrazili čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Gruzije i izrazili zabrinutost oko ruskih planova izgradnje baza u odmetnutim regijama Abhazije i Južne Osetije.

U međuvremenu, američki ministar obrane Robert Gates je ponovio da je odluka o postavljanju raketnog obrambenog štita u središnjoj Europi na počeku dok administracija predsjednika Obame razmatra strategiju u Afganistanu, te politiku prema Iranu. On je rekao da je taj sustav primarno zamišljen kao obrana od prijetnje Irana, te bi postao nepotreban ukoliko bi Iran obustavio svoj nuklearni program.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da bi Sjedinjene Države mogle pokušati sklopiti novi sporazum s Kirgistanom kako bi izbjegle zatvaranje ključne vojne baze za snabdijevanje zapadnih postrojbi u Afganistanu. Kirgistan je danas naredio američkim postrojbama da u roku od šest mjeseci napuste zračnu bazu Manas, koja je trenutno jedina opskrbna ruta američke vojske u središnjoj Aziji. Gates kaže da su Tajikistan i Uzbekistan pristali dozvoliti prolaz američkom teretu – ali ne i smrtnoosnom oružju! – u Afganistan.

XS
SM
MD
LG