Linkovi

"Slovenska blokada hrvatskih euro-integracija više nije samo problem Zagreba, nego čitave Europske unije i NATO saveza," kaže hrvatski predsjednik Stjepan Mesić


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić optužuje Sloveniju da koristi hrvatska nastojanja za članstvo u Europskoj uniji i Nato savezu kako bi ucjenjivala službeni Zagreb oko pograničnog prijepora.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić obratio se hrvatskoj javnosti u povodu posljednjih poteza službene Ljubljane. Naime, slovenski je parlament prekjučer prihvatio izjavu u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge sporne točke uzduž granice s Hrvatskom. Tom se izjavom prejudicira granica između dvije države, kazao je predsjednik Mesić, te ustvrdio - riječ je o ucjeni.

Gospodin Mesić je istaknuo kako najnoviji potezi službene Ljubljane dovode u pitanje dva prioriteta hrvatske vanjske politike - ulazak u Europsku Uniju i NATO. „Politička elita susjedne države procijenila je da može svoje članstvo u Europskoj Uniji i NATO-u zloupotrijebiti na način da nas ucjenjuje, usprkos činjenici da je Slovenija bila među zemljama koje su nas prije nepunih godinu dana pozvale u članstvo u Savezu,“ tvrdi gospodin Mesić.

„Situacija u koju smo dovedeni ne svojom krivnjom zabrinjavajuća je ako se ima na umu da će se usporavanje našeg puta u Europsku Uniju i NATO nesumnjivo odraziti i na druge zemlje regije,“ istaknuo je hrvatski predsjednik. Ustvrdio je kako izmišljena dilema slovenskog pristupa otvorenom moru nije predmet spora jer je to pitanje riješeno Konvencijom UN-a o pravu mora.

„Dovedeni smo u situaciju koja je nepovoljna, ali to ne znači da moramo dodatno dramatizirati ili otvoriti ventile negativnim emocijama,“ smatra Stjepan Mesić. Hrvatski predsjednik ocjenjuje kako se takav spor ne može riješiti izjavom jedne strane, nego upravo traži angažiranje treće strane, i to suda. Odbacujući pravilo rimskoga prava koje kaže da se činjenice dokazuju, dok se pravo izvodi iz propisa, odnosno da o činjenicama odlučuje sud, slovenska strana zanemaruje europske tradicije na koje se tako voli pozivati. Toliko o europejstvu!, dodaje.

Mesić smatra da je situacija zabrinjavajuća jer će se, kaže, „usporavanje našega puta u Europsku Uniju i NATO nesumnjivo odraziti i na druge zemlje regije, pa i na cijeli koncept europskog ujedinjenja, kao i na formiranje Atlantskog saveza koji će biti prilagođen uvjetima današnjeg vremena.“

„Upravo zato želim jasno naglasiti kako od sada slovensko blokiranje naših pregovora s Europskom unijom i ozbiljna prijetnja mogućnosti našega ulaska u NATO, nije više samo problem Republike Hrvatske. To je problem i Europske unije i NATO-saveza. I to je moja poruka i vama, građankama i građanima Republike Hrvatske, ali i međunarodnim krugovima,“ naglasio je predsjednik Mesić u obraćanju javnosti.

On je ponovio da će Hrvatska ustrajati na rješavanju spornih pitanja sa Slovenijom primjenom međunarodnoga prava i pred međunarodnom sudskom instancom, te da 'unaprijed prihvaća' svaku odluku suda. Na kraju je istaknuo da će Hrvatska ostvariti svoje članstvo u euroatlantskim integracijama.

„Možda ne onda kada smo to s razlogom očekivali i predviđali, ali mi ćemo postati članica i Europske unije i NATO-saveza. A sve reforme koje su za to potrebne, provodit ćemo i dalje. I provest ćemo ih - zbog nas i naše budućnosti,“ zaključio je hrvatski predsjednik.

Hrvatski sabor neprihvatljivim drži navode iz Zaključka slovenskog Državnog zbora o zaštiti slovenskih državnih interesa kod pristupanja Republike Hrvatske NATO-u. Sabor odbija pokušaj prejudiciranja državne granice. Dio je to, kako se neslužbeno doznaje, izjave koju će Sabor danas prihvatiti. U izjavi se ocjenjuje da slovenski Zaključak predstavlja presedan u povijesti primanja novih članica u NATO i Europsku Uniju koji može imati neželjene posljedice u budućim postupcima proširenja.

XS
SM
MD
LG