Linkovi

U jednom okrugu Kalifornije, srednja škola podučava svjetske religije


U američkim javnim školama, u kojima je svojedobno nastava često počinjala čitanjem Biblije, sada je zabranjeno bilo kakvo organiziranje vjerskih aktivnosti. Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je odluku 60-tih godina prošlog stoljeća da takve aktivnosti krše ustavnu zabranu o uspostavljanju državne religije.

Ta zabrana, kao i pokušaji vraćanja molitve u američke državne škole, izvor su kontroverze sve do danas. Kao rezultat te zabrane, mnoge škole izbjegavaju bilo kakve aktivnosti ili čak i predmete u kojima se spominje religija.

No, to nije slučaj u Modestu, u Kaliforniji. To je naime, jedini školski okrug u Americi, u kom se od učenika zahtijeva da polože tečaj o svjetskim religijama.

Srednja škola Johansen u Modestu, u saveznoj državi California, čini se kao i svaka druga, sve dok učenici ne počnu klicati sveti hinduski usklik ... Učiteljica povijesti Yvonne Taylor danas govori o hinduističkom učenju o krugu smrti i ponovnog rođenja. Ovaj tečaj, u trajanju od devet tjedana, učenike prvog razreda srednje škole uči osnovama vjerovanja kršćana, muslimana, konfucionista, hinduista, budista, sikha i židova, a sve to povezano s poviješću vjerskih sloboda u Sjedinjenim Državama.

Kada su, prije osam godina, učitelji prvotno počeli razgovarati o ovakvom tečaju, pribojavali su se snažnog otpora lokalne konzervativne kršćanske zajednice. Već je ranije dolazilo do sukoba, kada je školska uprava odlučila uključiti homoseksualne učenike u svoj program sigurne škole. Tom prilikom su ih konzervativni kršćani optužili da se kose s njihovim vjerovanjima, prema kojima je homoseksualnost grijeh.

Kako bi ovaj put izbjegli sukobe, u pomoć su pozvali medijatora iz Washingtona, iz Centra za prvi amandman, neprofitne organizacije koja promiče slobodu govora.

"Od samog početka izazov je bio pokazati različitim vjerskim zajednicama da ovo nije bio samo pokušaj da se svi uhvatimo za ruke i kažemo da ćemo se lijepo slagati," kaže Charles Haynes, medijator u pripremama.

Charles Haynes je odlučio nešto poduzeti. Pozvao je kršćane, i one konzervativne i one liberalnije, te predstavnike drugih vjerskih grupa u ovoj zajednici, i zatražio od njih da, zajedno sa školskim upravnim odborom, pripreme materijal za tečaj o svjetskim religijama. Ako svi jedni druge bolje razumijemo, dodaje on, mogli bismo smanjiti konflikte. Cijela zajednica mora biti uključena i informirana, kaže gospodin Haynes.

Učiteljica Jennie Sweeney vodila je program razvoja obrazovnog materijala za ovaj tečaj. Kaže da su bili vrlo pažljivi kako ne bi dali niti najmanju naznaku da preferiraju jednu religiju pred drugima: "Jedna od stvari koju smo napravili bila je da doslovno prebrojimo broj stranica u udžbeniku koje su posvećene svakoj pojedinačnoj religiji, i ustanovili smo da je taj broj bio jednak za svaku religiju. Uradili smo to jer smo znali da će netko te stranice sigurno prebrojati."

Na kraju, uloženi se napor isplatio, kaže Charles Haynes. "Dakle, kad škole počnu poučavati učenike o različitim religijama, ako to urade na pravi način, na kraju čak dobiju i podršku zajednice."

Uspjeh ovog jedinstvenog programa primjetili su stručnjaci za obrazovanje širom Sjedinjenih Država.

Emile Lester sa College of William and Mary nedavno je proveo studiju na 400 učenika koji su pohađali ovaj tečaj. Rezultati su pokazali da je ovaj tečaj kod učenika povećao predanost njihovoj vjeri i moralnim vrijednostima. "Imali smo hinduiste i konzervativne kršćane koji su nam rekli da im je ovaj tečaj pomogao da uvide kako je njihova religija drugačija od ostalih, te su tako razvili jos veće znanje i ponos glede svojih religija."

Ovaj program u Modestu još je uvijek jedinstven u Sjedinjenim Državama; mnoge sekularne i vjerske grupe i dalje tvrde da vjeri, u bilo kom obliku, nema mjesta u javnom obrazovanju, te da čak i ovakav kratki kurs krši Ustav.

Ako je podučavanje religije u javnim školama tako kontroverzno, zašto onda to činiti?

Yvonne Taylor kaže da će njeni učenici završiti školu sa boljim razumjevanjem u ovom sve više multikulturalnom društvu: "Oni na ovaj način dobivaju širi pogled na vjeru, na svoje prijatelje i susjede ovdje u Sjedinjenim Državama. Istovremeno uče se poštivati razlike među ljudima."

Yvonne Taylor također dodaje da ukoliko drugi školski okruzi u Sjedinjenim Državama žele i sami početi sa ovakvim tečajima, moraju uključiti religiozne i sekularne predstavnike zajednice od samog početka. Uz to, dodaje ona, moraju izabrati predavače koji će biti učitelji a ne vjeroučitelji.

XS
SM
MD
LG