Linkovi

Na albumu "Willie and the Wheel" Willie Nelson konačno s pravim partnerima


Willie Nelson ne posustaje.Taj 75-godišnji pjevač, skladatelj, bandleader, autor, aktivist, dobitnik 10 Grammyja i nebrojeno drugih priznanja, s karijerom dugom već šest desetljeća, još uvijek stalno na turnejama i s najmanje jednim albumom objavljenim za svaku godinu novog stoljeća, upravo je izdao "Willie and the Wheel," album western-swinga.Nakon niza, najblaže rečeno - dvojbenih kolaboracija, konačno, ako je suditi po prvim kritikama, jedna prava, jedna koja savršeno leži toj ikoni countryja.

"U izvanrednoj formi, na sjajnom projektu," piše Nashville City Paper za Willieja Nelsona i njegov album "Willie and the Wheel," snimljen s Asleep at the Wheel, dobro poznatim bandom iz Teksasa.

Album "tako autentičan," piše Billboard, "da gotovo dobijate osjećaj krivnje zbog toga što ga slušate s modernih stereo zvučnika, a ne okupljeni oko starog Victrola gramofona."

"Tragovi jazz swinga, ragtimea i Dixielanda očuvani su kao u jantaru, zvuče kao što su 30-ih i 40-ih godina," ocjena je Washington Timesa.

"Pjesme za teška vremena," preporuka Seattle Post Intelligencera.Western swing – spoj countryja, bluesa i ruralnog folka, s Dixielandom i swing jazzom - i jest žanr koji je postao popularan u plesnim dvoranama američkog Jugozapada tijekom Velike ekonomske krize, tridesetih godina.

"Ocjena pet," mišljenje je glazbenog kritičara lista Philadelphia Daily News.

Glazba koja u vama rađa želju da postanete pravim glazbenikom, za razliku od današnje glazbe koja tu želju baš ničime ne potiče....Pristupačna, prijemljiva... ugodna kao stara kožna jakna... Nemoguće je album slušati, a da vam se osmjeh ne razlije preko lica... također su neke od prvih kritika.Washington Post piše:Nestašan, razigran, puca od poleta i energije, jedan od prvih sjajnih albuma 2009!

Willijev ležeran tenor; obijesni glasovir Floyda Domina; impresivna, žestoka violina Jasona Robertsa; živahna steel gitara Eddieja Riversa; prvoklasna instrumentacija i sjajno harmoniziranje sa Rayom Bensonom, frontmanom banda, i njihovom honky-tonk vokalisticom Elizabeth McQueen; neodoljiv, zarazan dvočetvrtinski ritam i... "Willie and the Wheel," na etiketi Bismeaux (Austin, Texas), jedna je veličanstvena, vrhunska suradnja.

Red Headed Stranger i Outlaw, Willie Nelson, u bandu Asleep at the Wheel, čuvarima western-swinga već više od trideset godina, konačno je, čini se, našao svoje prave partnere, nakon neugodnog neuspjeha njegovog reggae eksperimenta i niza upravo smiješnih novijih suradnji, od Jessice Simpson do rappera Snoop Dogga.Za Nelsonovu suradnju s potonjim kažu – ljubav prema jointu jedino je, valjda, što ta dvojica imaju zajedničkoga!

Ideja za snimanje albuma western swinga stara je 35 godina, rodila se, početkom sedamdesetih, u glavi Jerryja Wexlera, legendarnog producenta ("Respect," za Arethu Franklin; "In the Midnight Hour," za Wilsona Picketta) i člana Rock-and-Roll-Hall of Fame, za Nelsonovog kratkotrajnog ugovora s kućom Atlantic Records.Wexler je Nelsonu, tada na vrhuncu komercijalnog uspjeha, predložio snimanje albuma s western-swing standardima, čak je sâm načinio i uži izbor pjesama.

No, Nelson je ubrzo otišao iz Atlantica i ideja je bila stavljena ad acta sve do 2007. godine, kad su Wexler i Nelson skinuli prašinu s koncepta i krenuli s realizacijom projekta, i na prijedlog Wexlera opet – u suradnji Willieja Nelsona s višestrukim dobitnicima Grammyja, country-western swing bandom Asleep at the Wheel, iz Teksasa.Wexler nije dočekao izdanje albuma, umro je u kolovozu prošle godine, u 91. godini života, ali imao je prilike čuti svih 12 skladbi albuma.Potvrdile su da je bio u pravu prije 30 i više godina – western swing je prirodno okružje za Willieja Nelsona!Wexlerov koncept-album vraća Nelsona njegovim ranim korijenima, s Budom Fletcherom & the Texans, dok on sâm udahnjuje novi život u "izgubljene" standarde američkog Jugozapada.

Neke na albumu "Willie and the Wheel" su tradicionalne, u aranžmanima Raya Bensona, vokalista, gitarista, skladatelja i producenta banda Asleep at the Wheel; druge asociramo s pionirima tog jedinstvenog, živahnog američkog glazbenog žanra, western-swinga – Teksašanima Bobom Willsom (i njegovim Texas Playboys), Miltonom Brownom, Cliffom Brunerom, te Spadeom Cooleyjem, iz Oklahome.

Kako je to netko lijepo rekao ovih dana - Willie Nelson je baš mogao biti zvijezda i tridesetih godina; a mogao bi to još biti i tridesetih godina ovog stoljeća!

XS
SM
MD
LG