Linkovi

Što možemo očekivati na nedjeljnoj dodjeli nagrada Oskar?


Osamdesetprva godišnja dodjela oskara - odnosno nagrada Američke akademije igranog filma - bit će održana u nedjelju, 22. veljače, u Hollywoodu. Organizatori kažu da će novi format svečanosti rezultirati dinamičnijom i zanimljivijom priredbom.

Usprkos zabavnih trenutaka, televizijski prijenos dodjele oskara često je prilično ustajali doživljaj. Ove godine, australski glumac, pjevač i plesač Hugh Jackman trebao bi udahnuti novi život ritualnoj dodjeli nagrada redateljima, glumcima i ključnim osobama iza kamera.

Oskari će biti dodijeljeni u svim uobičajenim kategorijama, od glume do zvuka i make-upa, dok će specijalni oskar otići komičaru Jerryju Lewisu za njegov humanitarni rad.

Predsjednik Američke akademije igranog filma, Sid Ganis, međutim, obećava dodatna uzbuđenja i iznenađenja: "Kao i uvijek, dodijelit ćemo oskare u 24 kategorije. Dodijelit ćemo i našu specijalnu nagradu Jerryju Lewisu za sve što je učinio kroz dugi niz godina. No, sve će to biti učinjeno na novi, zanimljiviji način."

Među favoritima za nagrade ove je godine romantična fantazija "Čudnovat slučaj Benjamina Buttona", koji je nominiran za 13 oskara. Filmski autor David Fincher nominiran je za najboljeg redatelja, a Brad Pitt za najboljeg glumca u ovoj priči o čovjeku koji stari unatrag.

Film Frost/Nixon također je nominiran za najbolji film, njegov autor Ron Howard za najboljeg redatelja, a Frank Langella za najboljeg glumca. Langella glumi bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, koji je dao ostavku suočen s mogućnošću postupka opoziva 1974. godine, zbog skandala Watergate. Film opisuje povijesne intervjue/razgovore koje je s gospodinom Nixonom vodio televizijski novinar David Frost, koga glumi Michael Sheen.

Film Milk, ekranizirana istinita priča homoseksualnog aktiviste u San Franciscu Harveya Milka, također je nominiran za najbolji film, a autor Gus Van Sant za najboljeg redatelja. Josh Brolin je nominiran za najbolju mušku sporednu ulogu, kao problematičan političar Dan White, dok je Sean Penn nominiran za glavnu mušku ulogu kao Harvey Milk.

Priča iz holokausta, The Reader, Čitač, također je nominirana za najbolji film, a njezin autor Stephen Daldry za najboljeg redatelja. Kate Winslet je nominirana za glavnu žensku ulogu kao bivša čuvarica u koncentracijskom logoru, nasuprot Ralphu Fiennesu.

Indijski film Slumdog Millionaire, nominiran je u deset kategorija oskara, među njima i za najbolji film, dok je Danny Boyle u konkurenciji za najboljeg redatelja. To je priča o mladiću koji iz siromaštva dođe do bogatstva na kvizu.

Favoriti za glumačke nagrade uključuju i Heatha Ledgera, posmrtno nominiranog u kategoriji sporednih uloga za njegovu interpretaciju Jokera u najnovijem nastavku Batmana, Tamni vitez. Mickey Rourke smatra se najjačim favoritom u kategoriji glavne muške uloge za svoju interpretaciju sportaša koji se vraća iz zaborava u filmu The Wrestler, Hrvač.

XS
SM
MD
LG