Linkovi

Barack Obama objavio paket pomoći za kućevlasnike


Predsjednik Barack Obama objavio je danas pojedinosti plana o hipotekarskim stambenim zajmovima za kojeg kaže da će omogućiti devet milijuna Amerikanaca da zadrže svoje kuće ili stanove. Američki predsjednik iznio je danas taj plan u Arizoni koja je posebno teško pogođena kućevlasničkom krizom. Takozvani Kućevlasnički plan za stabilnost i pristupačnost bit će usredotočen na restrukturiranje hipotekarskih stambenih zajmova kako bi mjesečne otplate bile podnošljive za financijski opterećene kućevlasnike. U nekim slučajevima, vlada će financijski sudjelovati u zajmovima koji su modificirani kako bi se izbjegla ovrha.

Predsjednik je izjavio da će njegov plan olakšati položaj kućevlasnika koji trenutno ne mogu refinancirati kuće jer su one izgubile na vrijednosti. Taj plan bi trebao pomoći obiteljima koje imaju zajmove s visokim kamatama koje ne mogu otplaćivati. Pomoći će se i kućevlasnicima kojima prijeti da u bliskoj budućnosti neće moći otplaćivati svoje hipotekarske zajmove. Američki je predsjednik naglasio kako njegov plan neće pomagati spekulantima, nepoštenim zajmodavcima ili osobama koje su kupile kuće znajući da si to ne mogu priuštiti.

Danas su se pojavili i novi znaci da stambeni i industrijski sektor američkog gospodarstva i dalje pogađa recesija. Ministarstvo trgovine je priopćilo da je broj početka izgradnje novih kuća u siječnju pao na najnižu razinu u povijesti. Građevinari su prošli mjesec počeli izgradnju novih kuća po godišnjoj stopi od 466 tisuća. To je za čak 17 posto manje negoli mjesec dana ranije i najniža je razina otkako se počela voditi ova statistika. U istom izvješću kaže se da je u siječnju američka industrijska proizvodnja zabilježila pad od 1,8 posto, a da je za 10 posto manja u odnosu na siječanj prošle godine.

XS
SM
MD
LG