Linkovi

Umjetničke organizacije diljem SAD-a osjećaju negativne posljedice recesije


S produbljivanjem ekonomske recesije u Sjedinjenim Državama pogoršavaju se prilike za umjetničke organizacije koje se pretežito financiranju privatnim i korporativnim donacijama. Na umjetnost otpada gotovo četiri posto svih poslovnih aktivnosti u zemlji.

"Figarov pir" izvodi kazalište Constellation iz Washingtona. Ta je kazališna kuća samo jedna od umjetničkih organizacija diljem zemlje koje osjećaju negativne posljedice recesije. Utemeljiteljica i umjetnička direktorica Allison Stockman kaže da ove godine njeno kazalište mora biti kreativno na pozornici, ali i u poslovnom smislu:

"Vjerujem da ljudi inače ne žele platiti punu cijenu ulaznice, a ove godine to vrijedi još više. Spustili smo cijene za 50 posto četvrtkom i to je izgleda dovelo do povećanog zanimanja."

U Sjedinjenim Državama postoji oko stotinu tisuća neprofitnih umjetničkih organizacija koje upošljavaju pet milijuna i 700 tisuća ljudi.

Pedeset posto njihovog prihoda dolazi od ulaznica, 40 posto od individualnih donacija, a deset posto od korporacija, zaklada i državnih izvora. Robert Lynch, predsjednik aktivističke organizacije "Amerikanci za umjetnost," kaže da je ovo problematična godina:

"Izgleda da je oko deset posto od stotinu tisuća umjetničkih organizacija u ozbiljnim problemima te da im prijeti ili bankrot ili otkazivanje čitave sezone."

Lynch dodaje da se preostalih 90 posto suočava sa smanjenjem proračuna i do 20 posto. Jedan od njih je dječje kazalište "Imagination" nadomak Washingtona. Prošle godine ovo je kazalište bilo svrstano na 49. mjesto od pet tisuća najbrže rastućih kazališta u zemlji. Ove godine ova se kuća suočava sa smanjenjem nepovratnih donacija od deset posto. Direktorica Brett Crawford kaže da ne postoji lako rješenje:

"Nismo željeli prvo smanjiti plaće premda na njih otpada 40-50 posto naših troškova."

Crawford je zatražila od svakog uposlenika da iznese tri ideje kako uštedjeti pet tisuća dolara. Ideje su se kretale od samostalnog održavanja okoliša zgrade do odlaska na osmodnevni neplaćeni odmor. Glumci u kazalištu Constellation kažu da ne znaju hoće li imati problema pri pronalaženju posla u budućnosti. Nanna Ingvarsson je glumica u tom kazalištu:

"Valja vidjeti hoće li predstave biti i održane. Sve je isplanirano, one su u programu, ali nikad se ne zna."

Organizacija "Amerikanci za umjetnost" procjenjuje da recesija dovodi u pitanje 750 tisuća radnih mjesta u umjetnosti te da bi u sljedećoj godini moglo doći do dodatnog rezanja troškova.

XS
SM
MD
LG