Linkovi

Vjenčajte se u New Yorku - cijena 60 dolara


New York City obnovio je svoj matični ured. Od sada se u njemu za 60 dolara može obaviti vjenčanje, i to za samo dvije minute. Gradska vlast želi da New York postane top-destinacija za vjenčanja i prestigne Las Vegas, koji je najpopularniji kada su u pitanju brzinska vjenčanja u drive-in crkavama.

Ako su se željeli vjenčati u gradskoj vijećnici u New York Cityju, parovi su do sada morali čekati u pretrpanom hodniku općinske zgrade. Bez obzira na to, 2007. godine u njoj se vjenčalo čak 40 tisuća ljudi. No, svečanim novim prostorom u ovom obnovljenom zdanju iz dvadesetih godina prošlog stoljeća – zajedno sa slikom gradske vijećnice u pozadini, za fotografije – New York se nada postati glavnom destinacijom za 'bračne turiste' iz cijelog svijeta. Jedan od službenika, Michael McSweeney, kaže:

"Da bi se ovdje vjenčali, ne morate živjeti u New Yorku niti biti američki državljanin. Možete doći iz bilo koje zemlje svijeta, a sve što morate imati sa sobom je važeća putovnica."

Parovima se prvo izdaje dozvola za vjenčanje, koju dobiju nakon 24 sata. Nakon toga ih može vjenčati ili McSweeney ili neki drugi gradski službenik. Mladenci za vjenčanje mogu koristiti svoju vlastitu glazbu i pozvati neograničeni broj prijatelja i članova svoje obitelji. Parovi koji su tu vjenčani kažu da je obred divan, a prostor ove netom obnovljene vijećnice veličanstven.

Adaptacija, koja je stajala 12 milijuna dolara, uključuje i prodavaonicu cvijećem i ukrasnim detaljima za vjenčanja, kaže gradska djelatnica Geraldine Sweeney:

"Prodajemo i prstenje, ukoliko ste ih zaboravili. Ono je izrađeno tako da se može povećati ili smanjiti i odgovara bilo kojoj veličini prsta."

Ispred mladenaca koji čekaju u redu nalazi se elektronski ekran koji ih obavještava kada slijedi njihovo vjenčanje, u jednoj od dvije nove kapelice. Ukoliko neki od parova ne govore engleski jezik, vjenčanje se obavlja uz pomoć prevoditelja koji su na stalnoj telefonskoj vezi s vijećnicom. Parovima je dozvoljeno da svoje bračne zavjete izraze vlastitim riječima, ukoliko nisu predugi. Jer, ipak je ovaj način stupanja u brak, kaže Michael McSweeney, dobila nadimak 'jednominutna njujorška ceremonija.' Zakon, naime, nalaže njujorškim gradskim vlastima da u jednom danu vjenčaju što više parova. Najviše parova ovdje dolazi u tjednu oko 14. veljače, Valentinova. Naravno, za osobe koje se žele vjenčati u New Yorku postoje i druge opcije. Mogu po vlastitom izboru unajmiti osobu koju žele da ih vjenča bilo kojeg dana u godini, a mjesto vjenčanja može im biti i jedan od gradskih parkova – ili čak neki poznati spomenik, poput brooklynskog mosta.

XS
SM
MD
LG