Linkovi

Bijela kuća planira formiranje radne skupine za restrukturiranje automobilske industrije


Predsjednik Baarck Obama formirat će radnu skupinu koja će nadgledati restrukturiranje američke automobilske industrije koja je u krizi. Radnu skupinu predvodit će ministar financija Timothy Geithner te glavni predsjednikov ekonomski savjetnik Lawrence Summers.

Korporacije General Motors i Chrysler - koje su nedavno dobile 17.4 milijardi dolara na ime državne pomoći - do sutra moraju podnijeti plan restrukturiranja.

***

Njemački proizvođač automobila BMW objavio je da otpušta 850 radnika u jednoj tvornici u Britaniji. Radi se o pogonu u kojem se proizvodi novi model legendarnog „Mini Morrisa“. Britanija je prošlog mjeseca objavila da je spremna osigurati zajmove do tri milijarde i 300 milijuna dolara kako bi pomogla automobilskoj industriji.

***

Japanski društveni brutoproizvod smanjio se u posljednjem tromjesječju 2008. godine za 3,3 posto što je najoštrije smanjenje japanske ekonomije u proteklih 35 godina. U istom razdoblju, izvoz druge najveće ekonomije svijeta pao je za gotovo 14 posto jer je globalna financijska kriza dovela do pada potražnje automobila, elektronike i drugih proizvoda.

XS
SM
MD
LG