Linkovi

Državna tajnica Hillary Clinton počela turneju Azijom


Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u Japan na početku svog puta u četiri azijske zemlje. Prije toga, gospođa Clinton je održala govor o američkim vanjskopolitičkim prioritetima u Aziji.

Sjeverna Koreja uspješno je testirala balističku raketu Taepodong jedan 1998. godine koja je preletjela Japan. Test nove generacije te rakete 2006. godine smatrao se neuspjehom. Južna Koreja tvrdi da je Pyongyang nadomak novom testiranju te rakete koja bi mogla imati dovoljan domet da pogodi zapadni dio Sjedinjenih Država.

Državna tajnica Hillary Clinton kaže da će Sjedinjene Države i dalje tražiti od Sjeverne Koreje da ispuni svoje obećanje i odustane od nuklearnog programa: "Ako je Sjeverna Koreja istinski spremna potpuno eliminirati program nuklearnog oružja američka vlada će normalizirati odnose, zamijeniti ugovor o primirju na Korejskom poluotoku stalnim mirovnih ugovorom te pomoći u podmirivanju energetskih i drugih ekonomskih potreba građana Sjeverne Koreje."

Državna tajnica Hillary Clinton je upozorila Sjever da ne podizma ništa što bi moglo ugroziti napore za denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Šestostranački pregovori o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje zastali su oko pitanja kako provjeriti sjevernokorejske nuklearne aktivnosti. "Vlada predsjednika Obame predana je šestostranačkim pregovorima i s Južnom Korejom, Japanom i Kinom razgovarat ćemo o najboljim načinima obnove pregovorima" - izjavila je američka državna tajnica.

Hillary Clinton izjavila je da su globalna rješenja ključna za globalne probleme poput klimatskih promjena i recesije. Clinton je dodala da će se založiti za proizvodnju ekološki čiste energije i tehnologije koja bi zaštitila okoliš istodobno potičući ekonomski rast. Američka šefica diplomacije obećala je da će administracija predsjednika Obame biti otvorena za razne ideje u rješavanju svejtskih problema: "Primjena takozvane pametne sile s realističnim procjenama svijeta traži od nas, isto kao i od drugih zemalja, da priznamo naš udio u globalnim problemima s kojima se suočavamo".

Tijekom tjedna Hillary Clinton posjetit će Japan, Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu.


XS
SM
MD
LG