Linkovi

Film tjedna, "The International", pukim slučajem postao vrlo aktuelan


Zaplet našeg ovotjednog filma „The International“ zvuči kao da je uzet ravno iz vijesti dana: korumpirana globalna financijska ustanova je glavni negativac u napetom trileru njemačkog redatelja Toma Tykwera, u kojemu su glavni protagonisti Clive Owen i Naomi Watts.

Salinger – koga glumi Clive Owen – policijski je detektiv na tragu sve smrtonosnijeg zločina u kojemu je primarni sumnjivac prilično nevjerojatan: Međunarodna poslovna i kreditna banka IBBC, čiji su protivnici ili istražitelji u posljednje dvije godine ili završili mrtvi ili nestali. Bivši detektiv Scotland Yarda, a sada agent Interpola, Salinger već godinama putuje svijetom prateći tajne aktivnosti banke, poznate po nadimku 'The International'. Njegovo najnovije otkriće je da banka prodaje oružje raznim pobunjenicima.

Clive Owen kaže da je film „The International“ pukim slučajem postao relevantan: trenutna globalna financijska kriza postala je vodeća vijest dugo nakon što je produkcija filma već bila završena. Međutim, on dodaje da su mu činjenice iz ranijih stvarnih slučajeva pomogle da razumije odlučnost svog lika da zaustavi zločinačke aktivnosti banke 'The International'.

"Scenarij je bio popraćen s velikom količinom materijala za proučiti: primjerice, novinskih članaka o situacijama gdje se pokazalo da su banke bile korumpirane. Mene je najviše privuklo to što je film spojio dva elementa: dobru utemeljenost na nekim činjenicama sa uzbudljivošću međunarodnog trilera," kaže Owen.

Redatelj Tom Tykwer – koji je svjetsku slavu stekao filmom "Run Lola Run" – kaže da je pokušao filmu „The International“ dati dublju i širu dimenziju od pukog političkog trilera, odnosno još jednog akcijskog filma.

"Ono što mi se posebno svidjelo u konceptu filma „The International“ je priča o čovjeku koga motivira nešto što nije njegov osobni, privatni problem, nego je stvar od univerzalnog značaja. Njega brine i razljuti nešto što sve nas razljuti i što nam svima nešto znači. To i njegovim potezima daje veću težinu," kaže Tykwer.

A, akcije ima poprilično dok Salinger i američka tužiteljica Eleanor Whitman – u interpretaciji Naomi Watts – jure zločinačke urotnike od trgova Milana do krovova Turske i nebodera New Yorka. Tykwer je odabrao i jednu od najpoznatijih zgrada na Manhattanu – muzej Guggenheim – za poprište spektakularne pucnjave. U filmu, muzej preživi pucnjavu, ali umjetnine ne. U stvarnosti, sve je bilo snimljeno na kopiji unutrašnjosti muzeja, izgrađenoj u filmskom studiju u Berlinu.

Međunarodna postava filma „The International“ uključuje njemačkog glumca Armina Mueller-Stahla, danskog Ulricha Thomsena, te irskog Briana O'Byrnea. Scenarij je debitantski uradak Erica Warrena Singera.

XS
SM
MD
LG