Linkovi

Tiranija mrtvih ideja, nova knjiga Matta Millera, traga za korijenima globalne ekonomske krize


Globalna ekonomska kriza i neizvjesna gospodarska budućnost navela je mnoge Amerikance na preispitivanje onog što je i zašto pošlo krivim putem. Novinar i urednik časopisa Fortune Matt Miller nedavno je napisao knjigu koja obrađuje ovo pitanje i nudi neke praktične savjete za budućnost pod podugačkim naslovom "Tiranija umrlih ideja: napuštanje starih načina razmišljanja kako bi se oslobodio jedan novi prosperitet."

U Tiraniji umrlih ideja Matt Miller nudi jedinstvenu mješavinu perspektiva – od povijesti, psihologije do ekonomije - kako bi naglasio ono što on promatra kao destruktivnost današnjih opće prihvaćenih uvjerenja koja, po njemu, opterećuje progres Sjedinjenih Država. Među onim što autor promatra kao glavne zablude ove generacije Amerikanaca nalazi se ideja da će naša djeca zarađivati više od nas i ideja da je slobodna trgovina dobra i pozitivna stvar bez obzira kolikim ljudima nanijela štetu.

Pogrešna uvjerenja su – po autoru Tiranije umrlih ideja – i to da su porezi uvijek previsoki i da štete gospodarstvu, te da će se kompanija za koju radite pobrinuti za vas.

"Ako se na trenutak vratimo u prošlost, vidjet ćemo da je do sadašnjih ekonomskih problema došlo zbog toga što smo zarobljeni starim načinom razmišljanja. Taj način je možda imao smisla prije pedeset godina kad smo ga usvojili, međutim, danas ne važi. Primjerice, ideja da se financijska tržišta i burze dionica mogu same regulirati. U posljednjih šest mjeseci smo vidjeli imploziju toga. Isto tako vjerujem da ukoliko ne preispitamo umrle ideje o kojima govorim u svojoj knjizi, nećemo se moći vratiti trajnom prosperitetu. A mogli bismo, ako promijenimo način razmišljanja i shvatimo da se cijeli svijet izmijenio," kaže Miller.

Matt Miller se, kao i većina Amerikanaca, slaže s time da je obrazovanje ključ životnog standarda u budućnosti i nevjerojatno konkurentnom globalnom gospodarstvu i da moramo svoj djeci, ne samo onoj najtalentiranijoj, omogućiti da se uspnu na višu obrazovnu razinu. Unatoč tome, kaže autor Tiranije umrlih ideja, u predsjedničkoj kampanji prošle godine nijedan kandidat nije postavljao ozbiljna pitanja o nevjerojatno neujednačenom sustavu financiranja američkih škola, koji osuđuje djecu u siromašnim četvrtima na neuspjeh, što nijedna razvijena zemlja na svijetu ne tolerira. "Kako će 10 milijuna siromašne američke djece krenuti u život bez solidnog obrazovanja?" – pita se Matt Miller, dodajući da se takva situacija u teškim ekonomskim vremenima još pogoršava.

"Ne želim reći da naša djeca neće imati bolji život od našeg. Ono što pokušavam reći jest da se u ovom trenutku nalazimo u vrlo specifičnom ekonomskom trenutku i naša vjera u uvijek bolju budućnost možda nema čvrste temelje. Istraživanja pokazuju da 100 milijuna Amerikanaca živi u obiteljima s nižim standardom negoli su živjeli njihovi roditelji u njihovoj životnoj dobi. Mislim da ćemo morati revidirati ulogu vlade u odnosu na ulogu privatnih korporacija kako bismo osigurali prosperitet koji trebamo. Dobar primjer za to je zdravstveno osiguranje, većina nas ga ostvaruje kroz svog poslodavca. Mi smo jedina zemlja koja to radi na taj način, i sad kad sve veći troškovi zdravstvenog osiguranja uništavaju biznise, i kad taj sustav ostavlja 50 milijuna ljudi bez osiguranja i 30 milijuna s nedovoljnim osiguranjem, moramo si početi postavljati pitanja," kaže Miller.

Autor priznaje da potraga za ravnotežom između ekonomskog prosperiteta i društvene pravde traje još od početka industrijske revolucije, međutim, dodaje da reforme nikad nije bilo lako provoditi.

Knjigu Tiranija umrlih ideja: napuštanje starih načina razmišljanja kako bi se oslobodio jedan novi prosperitet objavila je izdavačka kuća Times Books.

XS
SM
MD
LG