Linkovi

Za studente koji upravo dovršavaju školovanje ekonomska situacija u SAD je zabrinjavajuća


Prema podacima američkog Ministarstva rada, nezaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla je na 7,6 posto, najvišu razinu u posljednjih 16 godina. Stoga je za studente koji su netom diplomirali situacija na tržištu rada prilično turobna. Kako kaže Catherine Cannon, takvo stanje neke sveučilišne diplomce navodi da istraže druge opcije.

Za studente koji upravo dovršavaju školovanje ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama je zabrinjavajuća. Laura Henry, studentica na Sveučilištu George Washington u glavnom američkom gradu, diplomirat će za koji mjesec. Kao i mnogi od njenih studentskih kolega, ona je odlučila upisati poslijediplomski studij: "Netom nakon diplome, sve nas plaši ulazak u ‘stvarni svijet,’ u kojem bi odjednom trebali raditi puno radno vrijeme."

Martha Gumbs Jennings, direktorica Centra za razvoj karijere pri Sveučilištu George Washington, kaže da se sve više studenata odlučuje za ovu opciju: "U doba zdrave ekonomije, oko četvrtina naših studenata koji diplomiraju na istoj godini obično odlazi na daljnji studij. No, ove godine, zbog posljedica tekuće gospodarske krize, očekujemo da će se taj broj povećati."

Usprkos takvoj situaciji, Martha Jennings ohrabruje one koji žele tražiti posao, poručujući im da budu optimistični. Iako puno kompanija otpušta svoje zaposlenike, kaže ona, možda će se baš za položaj na srednjem ili višem stupnju menadžmenta tražiti kandidati bez prethodnog iskustva.

Poznato je da studenti Sveučilišta Georgetown obično odlaze u diplomatsku službu. Međutim, neki koji su diplomirali poslovni menadžment gravitiraju prema New Yorku, američkom središtu financija, biznisa i trgovine. Za one koji imaju ambicija raditi na Wall Streetu, naći radno mjesto u struci mogao bi biti problem. No, asistentica dekana ovog sveučilišta poručuje studentima da ne odustaju i da jedni druge ohrabruju.

Sam Niburg i Jill Seibert pohađaju poslijediplomski studij iz poslovne uprave i diplomirat će u svibnju. "Svima nam je to na umu…čak se i mnogi od onih koji su dobili poslovne ponude pribojavaju da će one biti povučene. U novinama svakodnevno čitamo o otpuštanjima radnika, o stapanjima poduzeća…ne možete više biti u ništa sigurni," kaže Niburg.

No, nedugo nakon diplome, i Sam i Jill našli su posao. Sada oni savjetuju studente kako da pronađu posao svojih snova, ali i preporučuju da u rezervi imaju plan B i plan C. Sam kaže da još uvijek postoji puno mogućnosti i dodaje treba biti pripremljen i dobro se predstaviti potencijalnom poslodavcu.

XS
SM
MD
LG