Linkovi

Darwin rječju i - licem u lice!


Dvanaestog veljače navršava se 200 godina od rođenja Charlesa Darwina, engleskog prirodoslovca koga su njegove ideje o prirodnoj selekciji i evoluciji učinile jednim od najtjecajnijih znanstvenika u povijesti. Na najpoznatijoj fotografiji vidi ga se kao ozbiljnog starca, duge bijele brade. No, kako izvješćuje Art Chimes, mnogo je više toga što je vrijedno znati o Charlesu Darwinu.

Richard Milner nije tipični autor biografskih napisa: on je mnogo pisao o Darwinu i proučio njegova djela i prijepisku, no, on se, isto tako, preoblači u odjeću iz 19. stoljeća kako bi otjelotvorio Charlesa Darwina u glazbenoj monodrami koju je sam napisao. Njegovo oduševljenje predmetom istraživanja je potpuno očigledno.

"On je istraživač, on je sakupljač prirodoslovnih uzoraka … on se verao po planinama, na konju je prešao stotine milja proučavajući prirodu. Bavio se geologijom, botanikom … No, on je bio i abolicionist koji je žestoko mrzio ropstvo, filozof koga su zanimala pitanja smisla života, otac desetero djece. On je napisao stotine članaka i knjiga … on je bio velik čovjek u svakom smislu riječi – velik um, velik život!" - kaže Milner.

Darwin je najpoznatiji kao rodonačelnik evolucije, kao znanstvenik koji je na britanskom istraživačkom brodu Beagle putovao oko svijeta, sakupljajući primjerke životinjskih i biljnih vrsta, i geološke uzorke, te pišući iscrpne bilješke o svojim zapažanjima. Sve to se kasnije pretvorilo u dokazni materijal za njegovu teoriju prirodnog odabira … ili, kako to neki zovu: preživljavanje najsposobnijih.

Njegova knjiga „O porijeklu vrsta“, objavljena prije 150 godina, temeljila se na zapažanjima s putovanja brodom Beagle, posebice onima tijekom plovidbe uz obale Južne Amerike.

"Prikupio je tisuće uzoraka stijenja, fosila, insekata, ptica. Iskopao je fosile divovskog ljenjivca u Patagoniji i neke gliptodona, izumrlog divovskog armadilja, i, vidjevši današnje male primjerke armadilja i ljenjivca, shvatio da mora postojati veza između modernih i izumrlih prethistorijskih životinja. Tada je i počeo razvijati ideju da je čitav živi svijet povezan, što je možda još i važnije od ideje o prirodnom odabiru," kaže Milner.

Upravo njegova vrlo brižljiva zapažanja i način razmišljanja izvan tadašnjih uvriježenih tokova razriješili su tajnu nastanka koraljnih grebena. "Postavio je teoriju da morsko dno na nekim mjestima tone, a da koralji žive na rubovima podmorskih vulkana, te tako, kako dno tone, tako ta sićušna bića rastu prema gore, prema svjetlu. Vrlo sporo, tijekom milijuna godina, tako nastanu koraljni grebeni. To je bila njegova prva znanstvena publikacija, ta teorija o nastanku koraljnih grebena," kaže Milner.

Darwinova knjiga o evoluciji, „O porijeklu vrsta“, objavljena je više od dvadeset godina nakon što se on vratio s putovanja na brodu Beagle. Bila je dočekana vrlo raširenim i često negativnim reakcijama na njegovo odbacivanje tada uvriježenog stava da su biljke i životinje uvijek izgledale i uvijek će i izgledati točno tako kako su onda izgledale.

"Isprva su reakcije bile vrlo burne. Postoje i neke slavne anegdote. Govorilo se da je supruga jednog biskupa komentirala: 'Potekli od majmuna? Za nadati se da to nije istina. Ali, ako je, onda se vrijedi nadati da to neće postati opće poznata stvar,'" - kaže Milner.

Uz svoju monodramu „Charles Darwin: Live and In Person“, prepunu parodičnih napjeva, Richard Milner u svibnju očekuje objavljivanje i svoje najnovije knjige o velikom znanstveniku, naslovljene „Darwin's Universe“.

XS
SM
MD
LG