Linkovi

Tko je sve u konkurenciji za Oskare?


Hollywood se priprema za svečanu dodjelu filmskih nagrada Oskar, koja će se održati kasnije ovog mjeseca. Mike Sullivan javlja iz Los Angelesa da su se kandidati nedavno sastali na zajedničkom ručku, kojom se prilikom razgovaralo o ovogodišnjoj konkurenciji za Oskare.

U ovogodišnjoj utrci za Oskare nalaze se i holivudski veterani ali i relativni novaci. Kate Winslet nominirana je za najbolju glumicu, za svoju ulogu bivše nacističke stražarke koncentracionog logora, u filmu 'The Reader.' Ovo je njena šesta nominacija, četvrta za glavnu ulogu, no dosad još nije uspjela pobijediti niti jednom.

"Bila sam ovdje toliko puta i izgubila isto toliko puta. Iskreno rečeno, već sam odlično uvježbala gubitnički izraz lica, usavršila sam tu mirnoću koju naravno morate imati u trenutku kad ne prozovu vaše ime," kaže Winslet.

Medju ostalim kandidatkinjama za glavnu ulogu su Angelina Jolie, za ulogu u krimiću 'Changeling,' i Anne Hathaway, za romantičnu komediju 'Rachel Getting Married'.

U konkurenciji za Oskara za glavnu mušku ulogu su Frank Langella koji je u filmu 'Frost/Nixon' glumio Richarda Nixona, te Sean Penn za ulogu Harveya Milka, aktivista za prava homoseksualaca u filmu 'Milk'.

Veteranka Meryl Streep je nominirana za sporednu ulogu u filmu 'Doubt', priču o navodnom pedofilskom skandalu u jednoj katoličkoj školi. Za sporednu ulogu u tom filmu nominiran je i Philip Seymour Hoffman.

U toj je kategoriji nominiran i Heath Ledger – koji je preminuo prošle godine - za ulogu Jokera u filmu 'The Dark Knight,' najnovijem nastavku serijala o Batmanu.

Mickey Rourke nominiran je za glavnu ulogu u filmu 'The Wrestler', koji je označio njegov povratak pred kamere.

Glumica Taraji P. Henson radi u Hollywoodu vec desetak godina i ove je godine po prvi puta nominirana za Oskara za sporednu ulogu u filmu 'The Curious Case of Benjamin Button'. Zvijezda tog filma Brad Pitt nominiran je za glavnu ulogu čovjeka koji stari unazad. Glumica Taraji Henson kaze da joj put do Hollywooda nije bio lagan.

"Nisam imala novca, ravno iz fakulteta sve što sam željela bilo je ići u Kaliforniju. Neki su mislili da sam luda, moja mi je mama govorila da cu umrijeti od gladi, no svi su sada jako ponosni na mene," kaže Henson.

Robert Downey Jr je nominiran za sporednu ulogu holivudskog glumca opsjednutog sa samim sobom u komediji 'Tropic Thunder'. Penelope Cruz nominirana je za sporednu ulogu u filmu Woodyja Allena 'Vicky Christina Barcelona'. Ta španjolska glumica kaže da bi voljela pobijediti no zadovoljna je i sa samom nominacijom, njenom drugom, nakon one iz 2006. za film Volver.

"Jako sam sretna biti dio male grupe glumaca koji imaju zaposlenje, zarađuju za život baveći se ovim zanimanjem, koje toliko volim još od kad sam bila mala djevojčica. Ne želim biti opsjednuta nagradama, ali želim uživati u svakom trenutku," kaže Cruz.

Svečana dodjela Oscara održat će se u Hollywoodu 22. veljače.

XS
SM
MD
LG