Linkovi

Senat usvojio plan poticajnih mjera za oživljavanje američke ekonomije u visini od 838 milijardi dolara


Senat je usvojio plan stimulacije američkog gospodarstva vrijedan 838 milijardi dolara. Time je predsjednik Barack Obama postigao važnu pobjedu, u pokušaju da oživi posustalo američkog gospodarstvo.

Plan je usvojen sa 61 glasom 'za' i 37 'protiv'.

Ova zakonska mjera sad mora biti usklađena s malo različitom verzijom koja je prošli tjedan usvojena u Zastupničkom domu. Senat i Zastupnički dom moraju postići kompromis prije negoli ovu zakonsku mjeru potpiše predsjednik.

Predsjednik Obama je provodio intenzivnu kampanju gdje se zalagao za taj plan, između ostalog, jučer u Indiani, a danas na Floridi.

******

Američki ministar financija Timothy Geithner objavio je nove planove za stabiliziranje posustalog financijskog sustava. Njihova vrijednost mogla bi biti i do dva bilijuna dolara.

Ministar Geithner predložio je cijeli niz novih inicijativa, uključujući vladino kreditiranje za privatne tvrtke kako bi mogle kupiti nelikvidne hipotekarske stambene zajmove koji se nalaze u središtu sadašnje ekonomske krize.

Vlada će također proširiti program za kreditiranje potrošača i biznisa s 200 milijardi na jedan trilijun.

Novi planovi također restrukturiraju paket od 700 milijardi dolara za stimuliranje gospodarstva koji je započeo za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Busha.

Gospodin Geithner je priznao da je javnost skeptična glede ideje da se ogromni iznosi novca poreskih obveznika daju istim onim ustanovama koje su izazvala krizu.

Ministar financija je također rekao da će biti postroženi uvjeti pod kojima će banke dobivati novac i da će morati pokazati kako ga koriste da bi potakle kreditne aktivnosti.

Dio novca namijenjen stabiliziranju gospodarstva bit će iskorišten kako bi se pomoglo kućevlasnicima kojima prijeti ovrha.

XS
SM
MD
LG