Linkovi

Web stranica tjedna: American Fact Finder


Nekim ljudima brojke su dosadne, ali brojevi mogu ocrtati iscrpnu i detaljnu sliku neke zemlje. Upravo to se nalazi na websajtu American Fact Finder, na adresi www.factfinder.census.gov.

"Na web stranici American Fact Finder nalazi se ogromna – praktički enciklopedijska – količina podataka. Tu su podaci o dobi, rasi, spolu, odnosima među članovima domaćinstva. Međutim, mi prikupljamo i podatke o prihodima, podrijetlu i pretcima, eventualnom invaliditetu, obrazovnu stupnju i tako dalje. Popis bi se mogao redati u nedogled," kaže Marian Brady iz američkog Ureda za popis stanovništva.

Brady kaže da websajt American Fact Finder ima mjesečno između milijun i dva milijuna posjetitelja vrlo raznolikih profila: od učenika i studenata, preko znanstvenika, pa do urbanih planera, kreatora politike, poslovnih ljudi i drugih. Za ozbiljna istraživanja brojeva, podaci se mogu downloadati na korisnikov kompjuter, ali mnogim korisnicima je lakše shvatiti podatke pomoću vizuelnih pomagala koja se nude na web stranici.

"Pripremili smo predefinirane zemljovide na kojima se stvari mogu vrlo lako usporediti – recimo, gdje je veća koncentracija određenog etničkog podrijetla, a gdje manja," kaže Brady.

A, kad već spominjemo etničko podrijetlo, popis stanovništva Amerikance klasificira u 86 različitih skupina podrijetla, od afganistanskih, pa do jugoslavenskih, pisanih s ipsilonom. No, popis ne broji samo 'glave'. Tu su i podaci o veličini obitelji, o stanovanju, prihodima, proizvodnji, kao i drugim ekonomskim pokazateljima. Podaci se stalno osvježavaju kako budu prebrojani rezultati novih ispitivanja.

Kako kaže Marian Brady, korisnici mogu vidjeti kako se stanovništvo i druge značajke američkog života mijenjaju s vremenom: "Dakle, imamo, recimo, popis iz desetljeća koje počinje s 1990., zatim desetljeće od 2000., a uskoro ćemo početi s onim iz 2010. Već samo s tim podacima mogu se jasno utvrditi trendovi za pojedinačne pokazatelje."

Pomoću zemljovida i brojaka može se mnogo toga saznati o Sjedinjenim državama na web stranici www.factfinder.census.gov.

XS
SM
MD
LG