Linkovi

Predsjednik Obama Kongresu: 'Nepoduzimanje mjera vodi u katastrofu'


Na svojoj prvoj novinskoj konferenciji otkako je u Bijeloj kući, predsjednik Barack Obama je govorio o svojim razlozima zbog kojih vjeruje da bi Kongres trebao odobriti oko 800 milijardi dolara vrijedan plan stimulativnih ekonomskih mjera.

Prije susreta s novinarima američki predsjednik je boravio u gradu Elkhart u Indiani, gdje je nezaposlenost 15 posto, što je dvostruko više nego na nacionalnoj razini, nakon čega je izjavio da bi se sličan scenario mogao vidjeti diljem zemlje.

Predsjednik Obama je izjavio da jedino savezna vlada može prekinuti “vrlo negativni ciklus” koji pogađa američko gospodarstvo: “Apsolutno je istina da vlada ne može sama stvoriti radna mjesta ili dovesti do ekonomskog rasta. To jeste i mora biti uloga privatnog sektora. Ali, u ovom je trenutku privatni sektor tako slab zbog recesije da je savezna vlada jedini entitet koji ima resurse da potakne gospodarstvo na život” - kazao je američki predsjednik te dodao da “plan nije savršen, ali da bi nepoduzimanje mjera samo produbilo financijsku krizu što bi bilo vrlo bolno po milijune Amerikanaca. … Građani Amerike i drugih država očekuju da Kongres odigra ključnu ulogu …” – kazao je gospodin Obama.

On je naglasio da američkom gospodarstvu prijeti opasnost od nekoliko negativnih ciklusa koje će biti teško okrenuti u pozitivnom smjeru, a Amerikancima je poručio da budu svjesni da je ovo najteža ekonomska kriza još od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća, a ne samo jedna od prolaznih kriza u gospodarstvu. Izrazivši nadu da će poboljšanje biti vidljivo slijedeće godine, predsjednik Obama je rekao da će njegova inicijalna mjera uspjeha biti stvaranje ili spašavanje radnih mjesta. Druge mjere uspjeha su učinkovito djelovanje kreditnih tržišta, te stabilizacija stambenog tržišta, rekao je gospodin Obama.

Prije novinske konferencije, Senat je predsjedniku Obami poslao pozitivnu poruku o njegovom planu odlučivši okončati višednevnu debatu o njemu i najavivši da se danas glasuje o paketu mjera vrijednom 838 milijardi dolara. Ranije je Zastupnički dom odobrio paket stimulativnih mjera u vrijednosti od 815 milijardi. Dok nijedan republikanski zastupnik nije dao svoj glas predloženoj stimulaciji, u Senatu se očekuju tri republikanska glasa što bi bilo dovoljno da se senatska verzija plana i usvoji. Ukoliko prijedlog danas bude usvojen u Senatu, onda se dvije verzije – senatska i ona iz Zastupničkog doma - moraju usuglasiti prije nego što predsjednik Obama svojim potpisom tim mjerama da zakonsku snagu. Predsjednik želi usaglašenu verziju stimulativnog plana vidjeti na svom stolu idući ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG