Linkovi

Administracija predsjednika Obame već je utemeljila novi pristup borbi protiv terorizma


Nekoliko dana nakon što je novi predsjednik preuzeo dužnost pakistanski dužnosnici su priopćili da su – kako se sumnja – američke bespilotne letjelice izvršile dva napada. Nova američka administracija kaže da će Amerika nastaviti borbu protiv terorista al-Qaide bez obzira gdje se oni nalazili.

Predsjednik Obama jasno je to dao do znanja tijekom inauguracije: "Onima koji želi postići svoje ciljeve terorom i ubijanjem nedužnih, poručujemo da je naš duh snažniji i da ga se ne može slomiti; nećete nas nadživjeti i mi ćemo vas poraziti."

Tijekom interviewa glavnim američkim televizijskim mrežama prošli tjedan, predsjednik je objasnio kako nije koristio termin rat protiv terorizma jer se nada da će osvojiti "srca i umove" umjerenih muslimana.

Stručnjak za terorizam pri organizaciji Rand Brian Jenkins kaže da se "rat protiv terorizma" Georgea Busha pokazao kao preambiciozno nastojanje: "Obamina administracija nagovještava da će ići na hvatanje čelništva al-Qaide, ali se istodobno udaljila od nekih znatno opsežnijih planova."

Mnogi ljudi tumače riječ "rat" isključivo kao uporabu vojne sile. Matthew Levitt, analitičar pri washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, kaže: "Da biste se borili protiv ovakve sigurnosne prijetnje morate iskoristiti sve elemente nacionalne moći."

Stručnjaci kažu da razni neprijatelji šire teror u mnogim zemljama Europe, Azije i Afrike, ali i upozoravaju da se mnoge militantne organizacije ne bi smjelo trpati zajedno u isti koš.

Ubrzo nakon predsjedničkih izbora drugi čovjek al-Qaide, Ayman al-Zawahiri, nazvao je Baracka Obamu "kućnim crncem" – termin koji se u robovlasničko doba koristio za crnce koju su radili u domaćinstvu i bili pošteđeni teškog rada na plantažama - i optužio ga da je neprijateljski nastrojen prema muslimanima.

Brian Jenkins iz organizacije Rand kaže da al-Qaida pokušava uvući Obamu u rat riječima, međutim, američki predsjednik nije zagrizao udicu: "Vjerojatno je riječ o odlučnosti Obamine administracije da ne želi biti dio al-Qaidinog scenarija."

Stručnjaci kažu da je predsjednik Obama shvatio da to nije rat koji ima jasan početak i brzi svršetak, već prije duga borba koja traži održivu strategiju.

XS
SM
MD
LG