Linkovi

Bossa Nova Stories - zbirka bossa nova klasika Eliane Elias


Njen zadnji album, u siječnju 2008. godine, bio je "Something For You," kojim je Eliane odala poštu svom idolu, jazz-pijanistu Billu Evansu. U međuvremenu, taj je album proglašen najboljim vokalnim albumom godine u Japanu, bio vrlo dobro primljen kod američke i francuske kritike i publike, a za promidžbene turneje Eliane je imala prilike album predstaviti i hrvatskoj publici, na Liburnia jazz-festivalu, prošlog ljeta, u Opatiji. Ta vrsna vokalistica i pijanistica izdala je sada novi album, pod naslovom "Bossa Nova Stories."

Tijekom protekle godine obilježeno je bilo 50 godina bossa nove. Tijekom protekle godine dobili smo i cijeli niz prigodnih albuma. Ovaj – Bossa Nova Stories – Eliane Elias, u izdanju Blue Note Records, jedan je od najboljih i nju potvrđuje kao jednog od vodećih interpretatora tog glazbenog stila.

Ako vas zanima kako je bossa nova, nakon pedeset godina, odgovor je - hvala na pitanju, vrlo dobro, živa je i zdrava, u dobrim rukama i skrbništvu Eliane Elias, daleko od Brazila. "Glazba je to," kaže ona, "zapisana u mojem DNK."

Jedna od danas vodećih u svijetu jazz-pijanistica i vokalistica, aranžerki i skladateljica, Eliane Elias, sa dvadesetak snimljenih albuma, rođena je 1960. godine, u São Paulu. Odrasla je u vrijeme kad je bossa nova osvajala svjetsku publiku. Od 1981. godine, Eliane živi u New Yorku.

Eliane je vješta u mnogim i raznim stilovima jazza, ali njenom glasu savršeno odgovara bossa nova. Bossa Nova Stories album je prikladnog imena, jer i ima pripovjedni karakter, Eliane na skladbama gradi narativ i prenosi ih poput pripovjedaka. Zbirka je to bossa nova klasika, a i nekih novijeg datuma, kao i bossa interpretacija nekih pop-skladbi (Stevie Wonder) i američkih standarda (George Gershwin, Johnny Mercer). Glasovir je Eliane, na ovom albumu, uglavnom podredila svom glasu.

Sa Bossa Nova Stories Eliane Elias obilježava 50 godina bossa nove na, kako JazzTimes piše, niz eksplicitnih načina. U prvom redu, kao jedan od glavnih interpretatora Antônija Carlosa Jobima, jednog od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća, sa njegove tri najslavnije – Girl from Ipanema (na engleskom i na portugalskom), Desafinado i Chega de Saudade....

Aranžmani Roba Mathesa, s obiljem gudačkih instrumenata, također su "skidanje kape" klasičnim Jobimovim albumima, s aranžmanima Clausa Ogermana.

Isto tako i odabir glazbenika. Uz svog basista, i supruga, Marca Johnsona, koji je nekad svirao u triju Bila Evansa, te nekoliko gostiju - 85-godišnjeg Tootsa Thielemansa, usna harmonika, skladatelja Ivana Linsa, kojega mnogi smatraju melodijskim "nasljednikom" Jobima (na Bossa Nova Stories pojavljuje se, s Eliane, u vokalnom duetu), na albumu su i Paul Braga, bubnjar, i gitarist Oscar Castro-Neves, i jedan i drugi s dugogodišnjim iskustvom muziciranja sa Jobimom.

U izvedbi Eliane Elias i Gershwinova “They Can’t Take That Away From Me” zvuči kao da je iz pera Antônija Carlosa Jobima...

Bossa Nova Stories album je koji se drži tradicionalnog, ali je i pun iznenađenja. Oduševit će poklonike Eliane Elias i zacijelo joj donijeti mnoge nove.

XS
SM
MD
LG