Linkovi

U Münchenu Biden iznio vanjskopolitičke prioritete nove administracije


Američki dopredsjednik Joe Biden iznio je danas vanjskopolitičke prioritete nove američke administracije u svom govoru, koji se bavio širokim spektrom tema, na 45. godišnjoj Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Joe Biden je rekao da će administracija predsjednika Obama staviti naglasak na diplomaciju, demokraciju i razvoj i pretpostaviti ih uporabi vojne sile. Međutim, dodao je da se Washington neće ustručavati braniti svoje interese silom, bude li to potrebno. Američki je dopredsjednik također rekao da dok Sjedinjene Države revidiraju svoju vlastitu vanjsku politiku, to će isto zatražiti i od svojih saveznika. Joe Biden je dodao kako se nada da će članice NATO saveza povećati svoje sudjelovanje u Afganistanu. Današnji govor dopredsjednika Bidena prvi je važniji vanjskopolitički govor - i prvi održan u inozemstvu - nekog višeg dužnosnika otkako je administracija preuzela dužnost prošli mjesec.

U istom je govoru Joe Biden rekao da su Sjedinjene Države spremne razgovarati s Iranom o njegovom nuklearnom programu, međutim, naglasio je da Teheranu prijeti izolacija i pritisak nastavi li dosadašnjim putem. Dodao je da će Iran imati "značajne pogodnosti" ako odustane od svog "ilegalnog nuklearnog programa i podrške terorističkim organizacijama". Dopredsjednik Biden je dodao da će Sjedinjene Države razviti sustav proturaketne obrane kako bi mogle "odgovoriti na sve veće iranske kapacitete".

Inače, uz dopredsjednika Bidena na ovogodišnjoj Münchenskoj konferenciji su, među ostalim bili, predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy, predsjednik Vlade Republike Poljske Donald Tusk, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i drugi. U radu konferencije sudjeluje je i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković koji je na marginama konferencije održao i nekoliko sastanaka sa svojim kolegama.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer kritizirao je neke europske članice saveza da ne pojačavaju dovoljno svoje snage u Afganistanu. U svom današnjem govoru pred Münchenskom sigurnosnom konferencijom Scheffer nije poimence izdvojio nijednu zemlju. Dodao je kako nije dobro za političku ravnotežu saveza da Washington nosi najveći teret dok neki europski saveznici traže da u NATO-u europske zemlje imaju veći utjecaj.

XS
SM
MD
LG