Linkovi

SAD: najveća stopa nezaposlenosti u proteklih 16 godina


Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Senat da usvoji veliki paket ekonomskih poticaja kazavši da je "neopravdano i neodgovorno" baviti se sporednim pitanjima dok milijuni Amerikanaca ostaju bez posla. Predsjednik Obama danas je u Bijeloj kući rekao da je recesija u Sjedinjenim Državama do sada odnijela tri milijuna i 600 tisuća radnih mjesta.

Senat je, istodobno, nastavio raspravu o predloženom paketu mjera kojeg republikanci kritiziraju zbog, kako vjeruju, velike potrošnje i premalih poreskih olakšica. Vođa demokrata u Senatu, Hary Reid, izjavio je da će recesija potrajati godinama ukoliko Senat ne bude djelovao. Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell, opisao je predloženi paket kao "pogrešku tešku bilijun dolara" koju si zemlja ne može priuštiti.

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama porasla je naglo u siječnju, te je u tom mjesecu izgubljen najveći broj radnih mjesta od 1974. godine. Prema podacima Ministarstva rada, američka ekonomija ostala je u siječnju bez 598 tisuća radnih mjesta jer je recesija zahvatila sektore proizvodnje i građevine. Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla je na 7,6 posto što je najgora stopa u proteklih 16 godina. Trenutno je nezaposleno 11 milijuna i 600 tisuća Amerikanaca. Visoka stopa nezaposlenosti negativno se odražava i na povjerenje građana u ekonomiju te potrošnju građana koja čini dvije trećine ukupnih ekonomskih aktivnosti u zemlji.

XS
SM
MD
LG