Linkovi

Strani studenti ponovno u rekordnom broju studiraju u SAD


Na američkim kampusima ponovno studira rekordan broj stranaca – više od 620 tisuća. Strani studenti američkoj ekonomiji doprinose s više od 15 milijardi dolara.

Na campusu Sveučilišta Californije u Berkeleyu strani studenti su integralni dio akademskog života. U predavaonicama i hodnicima čuju se osim engleskog mnogi jezici svijeta.

Peter Johnson, koji je odgovoran za upise na Fakultetu poslovnog menadžmenta, kaže da kod njega stranci čine gotovo 40 posto studenata na prvoj godini magisterija: "Oni doprinose pluralizmu naše ustanove, što u obrazovnom smislu koristi i njima a i studentima Amerikancima."

Jedan od stranaca na Berkeleyu je Abhishek Shukla iz New Delhija u Indiji kaže da će studij u Americi koristiti njegovoj budućoj karijeri. No, na dosta toga se morao priviknuti. "U Indiji, ako vam se nešto ne sviđa, to otvoreno kažete. Ovdje, prvo morate pohvaliti vašeg sugovornika, s čijim se mišljenjem ne slažete, a tek onda kažete što mislite," kaže Shukla.

Jerry Xia iz Šangaja u Kini kaže da mu je najveći problem – previše gradiva: "Kod kuće nije bilo toliko ispita, ovdje se moramo više truditi."

Većina stranaca na Berkeley dolazi iz Azije. Uz to što doprinose campusu u akademskom smislu, oni Sveučilištu Californije donose i vrlo važnu zaradu. Godina post-diplomskog studija na ovom sveučilištu stranca košta oko 46 tisuća dolara – oko 15 tisuća više nego stanovnika Californije.

"Sveučilište prolazi kroz ozbiljnu novčanu krizu. Školarina koju plaćaju stranci dobro nam dolazi u popunjavanju našeg proračuna," kaže Ivor Emmanuel, direktor Ureda za strane studente na Berkeleyu.

Stipendije za strance nisu toliko izdašne kao prije, a teže ih je i dobiti. Ivor Emmanuel kaže da je to vjerojatno i razlog što na Berkeleyu ne studira više mladih iz Afrike i Južne Amerike, koje bi inače ovo sveučilište željelo vidjeti u većem broju na svom campusu.

XS
SM
MD
LG