Linkovi

Yellowjackets, Cassandra Wilson, Pat Metheny... - neki od nominiranih za ovogodišnji Grammy u kategoriji jazza


U nedjelju, osmi veljace, u Los Angelesu se odrzava 51. svecanost dodjele nagrade Grammy. Osvrćemo se na one nominirane u kategoriji jazza.

Kad su Yellowjackets debitirali 1981. godine njihov jazz-rock zvuk odredjivao je njihov osnivatelj, gitarist Robben Ford.Po njegovom odlasku, medjutim, a s dolaskom sakosofonista Boba Mintzera, band je ostvario uspjesan prijelaz na “world beat” i akusticni jazz.

Yellowjackets su u skupini od sest nominiranih za najbolji album suvremenog jazza.Njihov album nosi naslov "Lifecycle," s virtuozom na gitari Mikeom Sternom.Prvi je to album Yellowjacketsa u petnaest godina s jednim gitaristom.

Zajedno s Yellowjackets, u kategoriji najboljeg albuma suvremenog jazza jos su i trubac Randy Brecker, gitarist John McLaughlin, te producenti Bob Belden, Gregg Field i Tom Scott.

Cassandra Wilson je svoj zadnji Grammy, u kategoriji najboljeg jazz vokalnog albuma, dobila 1997. godine, za album "New Moon Daughter."Ove godine, ta vokalistica, rodom iz Mississippija, favorit je u istoj kategoriji, s albumom "Loverly," za svoje interpretacije songova iz Velike americke pjesmarice.

S Cassandrom Wilson nominirani su jos i Karrin Allyson, Stacey Kent, Kate McGarry i Norma Winstone, svi po prvi puta.

Gitarist Pat Metheny nagradjen je Grammyjem, tijekom zadnja tri desetljeca, vec osamnaest puta.Sada je nominiran za najbolji jazz instrumentalni solo, za "Son of Thirteen," s albuma "Day Trip."

Uz Pata Methenyja, za najbolji jazz instrumentalni solo, nominirani su i trubaci Terence Blanchard i Till Bronner, saksofonist James Moody, te Gary Burton i Chick Corea.

Metheny, s clanovima banda Christianom McBrideom i Antoniom Sanchezom, te Burton i Corea, nasli su se zajedno i medju nominiranima u kategoriji najboljeg jazz instrumentalnog albuma, individualnog ili skupnog.U toj su kategoriji jos i gitarist Bill Frisell, The Brad Meldau Trio, Alan Pasqua, Dave Carpenter i Peter Erskine Trio.

Pijanist, skladatelj i big band lider Gordon Goodwin nominiran je za Grammyja u kategoriji za najbolji album velikog jazz ansambla.Njegov – Big Phat Band – nominaciju je dobio za album "Act Your Age."

Uz Goodwina, nominirani su i Carla Blay i njen Remarkable Big Band, zatim Joe Lovano, sa WDR Big Band & Rundfunk Orchestra, skladatelj i aranzer Vince Mendoza te Vanguard Jazz Orchestra.

Za najbolji album u kategoriji latinskoamerickog jazza, nominacije su dobili Conrad Herwig i The Latin Side Band, Arturo O’Farrill i Afro-Latin Jazz Orchestra, flautist Nestor Torres, te Papo Vazquez i Mighty Pirates i Caribbean Jazz Orchestra, s vibrafonistom Daveom Samuelsom, za njihov "Afro Bop Alliance."

Imena pobjednika bit ce nam poznata 8. veljace.

XS
SM
MD
LG