Linkovi

Puljić: 'Neka svatko počisti u svom dvorištu i ne baca smeće u susjedovo'


Tijekom boravka u Washingtonu, Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, održao je predavanje o temi "Međureligijski dijalog o ko-egzistencija u post-ratnom Sarajevu".

Tijekom predavanja na jednom od najpoznatijih američkih, ali i katoličkih sveučilišta, Georgetown u Washingtonu, kardinal Puljić je naglasio da je mnogo lakše popraviti što je porušeno u ratu, nego izgraditi međusobno povjerenje. On je, pri tome, upozorio na slučajeve neravnopravnosti, te ukazao na poistovjećivanje religijske pripadnost s nacionalnom:

Puljić: "Unatoč svemu ovome dijalog nema alternative…ne može dijalog sve odjednom riješiti, ali ne smijemo graditi zidove među sobom, moramo razgovarati, ne smije biti tabu tema, jer to odmah dovodi do međusobnog nepovjerenja."

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je rekao da je vrlo opasno ignorirati ljudske rane, ali opasno je i ako politika time manipulira. Zato je jako važno da međureligijski dijalog bude hrabar i sučeljen s istinom…Političari isto to moraju shvatiti, ali se neki ne žele odreći vlasti pa često negiraju istinu – kazao je kardinal Puljić. On je ukazao na podatke da od 820 tisuća predratnih katolika danas u Bosni i Hercegovini živi njih 460 tisuća, a u dijelu BiH koji je nazvan Republika Srpska od negdašnjih 220 tisuća živi samo 13 tisuća katolika, te da je Sarajevo u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih obitelji…

Na upit koliko je vidljiv islamski pokret u Bosni i Hercegovini kardinal Puljić je odgovorio "…stari stanovnici Sarajeva i danas rado čestitaju nama katoličke praznike, a mi njima njihove…"

Puljić: "Ali, postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz Bosne i Hercegovine, taj utjecaj postoji. Ja ih puno ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije. Nisu oni muslimani koje ja znam iz mog djetinjstva. Ja o tome vrlo rijetko govorim, jer brzo dobijem prijeteća pisma. Mislim da svaka zajednica treba u svojoj sredini to srediti. Slikovito rečeno – neka svatko u svom dvorištu očisti, ali neka ne baca smeće u susjedovo dvorište…".

Kardinal Vinko Puljić je u Washingtonu imao, osim crkvenih susreta, i razgovore sa senatorom Markom Begichem, te kongresnicima Christopherom Smithom i Georgeom Radanovichem.

XS
SM
MD
LG