Linkovi

Direktori tvrtki koje primaju vladinu pomoć moći će zaraditi do pola milijuna dolara godišnje


Američka vlada je objavila nova pravila kojima se godišnje plaće direktora banaka koje su primile državnu pomoć ograničavaju na pola milijuna dolara.

Takva odluka donesena je nakon što se saznalo da su direktori tvrtki na Wall Streetu prošle godine isplatili 18 milijardi dolara u bonusima, bez obzira na lošu situaciju u financijskom sektoru te na činjenicu da su te iste firme primile novce iz državnog proračuna na ime sanacije.

Isplatu milijunskih bonusa direktorima na Wall Streetu predsjednik Barack Obama nazvao je "neodgovornim" i "sramotnim".

Predsjednik Barack Obama je izjavio da direktori kompanija koje primaju "izuzetnu" financijsku pomoć američke vlade ne bi smjeli zarađivati više od pola milijuna dolara godišnje.

Do ove predsjednikove odredbe dolazi nakon što su se pojavila izvješća da su tvrtke s Wall Streeta prošle godine isplatile 18 milijardi dolara u bonusima, dok je američko gospodarstvo zapalo u recesiju a velike financijske kompanije zatražile vladinu pomoć.

Barack Obama je rekao kako je 500 tisuća dolara tek "djelić" onog što su neki direktori primili. Dodao je da velike plaće direktorima tvrtki koje trebaju pomoć vlade ljuti poreske obveznike jer se tako "nagrađuje neuspjeh".

Ova ograničenja ostat će na snazi sve dok kompanije koje primaju vladinu pomoć ne vrate dug poreskim obveznicima.

Nakon takve kritike, banka Wells Fargo otkazala je poslovnu konferencije u Las Vegasu koja je uključivala 12 noćenja u dva najskuplja hotela u središtu grada. Konferencija je uključivala zabavne sadržaje i skupe poklone kao nagradu najboljim djelatnicima.

Wells Fargo uzeo je 25 milijardi dolara državne pomoći u 2008. godini, a proteklo tromjesječje zaključio je s gubitkom od dvije milijarde i 300 milijuna dolara. Žestoke kritike navele su Wells Fargo da otkaže ovaj i sve slične skupove za ovu godinu.

Ovo je posljednji u nizu sličnih događaja koji ukazuju na nesenzibilnost korporacija na osjetljivost ekonomskog trenutka.

Osiguravateljska kuća AIG nedavno je utrošila 440 tisuća dolara u mondenom odmaralištu svega par dana nakon što je od države uzela 85 milijardi dolara pomoći.

U prosincu u Kongresu su kritizirani direktori američkih auto-kompanija koji su pomoć vlade došli tražiti putovanjem u privatnim zrakoplovima, a samo prošlog tjedna financijska kuća Morgan Stanley, koja je uzela od države 25 milijardi dolara pomoći, otkazala je poslovne konferencije u Monte Carlu i na Bahamima.

******

U Sjedinjenim se Državama broj izgubljenih radnih mjesta povećava najbržim tempom u posljednjih nekoliko godina.

Jedno izvješće ukazuje da se broj radnika upućenih na poček u siječnju povećao za 45 posto u odnosu na prosinac i više negoli utrostručio u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Izvješće pokazuje da su radnici u maloprodaji najteže pogođeni, a potom oni koji proizvode industrijsku robu i kompjutere.

Jedno drugo izvješće pokazuje da je u istom mjesecu u Sjedinjenim Državama izgubljeno 522 tisuće radnih mjesta. Međutim, izgleda da postoje i neke dobre vijesti za američko gospodarstvo. Jedno novo izvješće pokazuje da se američki sektor usluga opet smanjio u siječnju, međutim, znatno manje negoli mjesec ranije. U sektor usluga je uključena maloprodaja, hoteli i restorani i na nju otpada oko 80 posto ekonomske aktivnosti u zemlji.

XS
SM
MD
LG