Linkovi

Američko tržište automobila bilježi značajne gubitke


Siječanj je u Americi prodavačima automobila donio loše vijesti: najveći svjetski proizvođač, japanska Toyota, bilježi prodaju 32 posto manju na američkom tržištu nego u prvom mjesecu prošle godine. Američki General Motors je još gore prošao, jer je prodaja pala za nevjerojatnih 49 posto. Ford je prodao 40 posto manje nego lani, a Honda 28 posto manje automobila. Njemački Mercedes je prodao 35 posto manje svojih modela na američkom tržištu, a Volkswagen 12 posto.

No, iako loše vijesti po američko gospodarstvo nastavljaju stizati, situacija na tržištu stambenih nekretnina nešto je poboljšana, jer je nagli pad cijena osigurao više kupaca nego što se očekivalo.

U međuvremenu, predsjednik Barack Obama poziva članove Senata da djeluju po pitanju paketa za stimuliranje gospodarstva s "osjećajem hitnosti" kojeg većina Amerikanaca osjeća svakodnevno. Pozivajući senatore da usvoje stimulativni paket, predsjednik je obećao da će taj plan omogućiti vladi da posustalom gospodarstvu dade "brzi i mudri" poticaj te dugoročne beneficije. Predsjednik Obama se odlučio dati niz intervjua za vodeće američke televizijske mreže, kako bi promicao svoj skoro 900 milijardi dolara vrijedan plan stimulacije gospodarstva.

On kaže da je uznemiren brzinom kojom je pogoršano stanje u američkom gospodarstvu te da će njegova baština kao predsjednika ovisiti o tome hoće li moći, kako je sam rekao – popraviti ekonomsku situaciju.

XS
SM
MD
LG