Linkovi

Hipokampus i kora mozga odgovorni za prizivanje sjećanja


Nove metode radiološkog imaginga pomažu znanstvenicima da otkriju tajne ljudskog mozga i njegovog funkcioniranja. Jedna od takvih novih metoda je funkcionalna magnetska rezonancija. Ona pokazuje promjene u krvotoku u mozgu koje prate ispitanike u izvođenju različitih aktivnosti. Christine Smith, znanstvenica sa Sveučilišta Kalifornije u San Dijegu, koristila je tu metodu gledajući kako ljudski mozak pohranjuje sjećanja. Ona kaže:

"Teško je reći gdje točno je određeno sjećanje pohranjeno u mozgu … sjećanja su – recimo to tako – razbacana po čitavom mozgu."

Dr. Smith kaže da znanstvenici vjeruju da su područja mozga koja su uključena u stvaranje sjećanja ista ona u kojima se sjećanja pohrane. Jedno od područja za koje se zna da su povezana sa stvaranjem sjećanja je hipokampus.

"Ako oštetite hipokampus, dobivate klasičnu amneziju, kod koje imate problema sjetiti se novih stvari," kaže dr. Smith.

Ona je svoje ispitanike postavila u dijagnostički položaj, unutar mašine za funkcionalnu magnetsku rezonanciju, te ih potom pitala pitanja vezana uz događaje koji su bili u vijestima u zadnjih tridesetak godina. Ustanovila je da, kad ljudi odgovaraju na pitanja o bližim, skorijim događajima, različiti dijelovi mozga – uključujući i hipokampus – izgledaju kao da reagiraju drugačije, ovisno o tome koliko su bila stara sjećanja:

"Glavni nalaz nam je da je hipokampus uključen još neko vrijeme nakon što su sjećanja stečena. Dakle, aktivnost u toj regiji je najveća za najsvježija sjećanja, a onda se smanjuje kako sjećanja postaju sve starija, do 12 godina u prošlost."

Smith je uspjela osmotriti gdje su pohranjena stara sjećanja: najpovršniji dijelovi mozga, kora, postali bi aktivniji s prizivanjem starih sjećanja, dok bi hipokampus bio manje aktivan:

"Hipokampus vam treba za sjećanja koja su stara od jedne do deset godina. Nakon toga, više ne treba hipokampus. Dakle, kako izgleda, uloga hipokampusa se smanjuje s vremenom, a kora mozga podržava prizivanje starijih sjećanja."

Christine Smith kaže da ovi nalazi stavljaju u novo svjetlo dinamiku gubitka sjećanja, povezanog sa starenjem, Alzheimerovom bolešću i drugim kognitivnim problemima. Ovaj je rad objavljen u časopisu Journal of Neuroscience.

XS
SM
MD
LG