Linkovi

Waswo X. Waswo: Studio u Rajastanu, kolekcija unikatnih fotografija


U proteklih osam godina, fotograf iz Milwaukeeja, u saveznoj državi Wisconsin, Waswo X. Waswo, proveo je dosta vremena u Indiji, gdje je svojim fotografskim aparatom pokušao zabilježiti slike iz ruralnog života i tradicionalnog indijskog folklora.Njegov je rad prikazan na mnogim izložbama u Sjedinjenim Državama i Indiji. A radovi pod nazivom Studio u Rajasthanu trenutno su izloženi u umjetničkoj galeriji Pallet u New Delhiju.

Svaka od fotografija iz njegove posljednje zbirke napravljena je tijekom zadnje tri godine u Waswoovom studiju u Udaipuru u Indiji gdje je u suradnji s lokalnim umjetnicima izradio kolekciju unikatnih fotografija.

"Trenutno radim s nekoliko različitih umjetnika.Oni oslikaju pozadinu, bilo na aluminiju, staklu, ili platnu, i onda to objesimo u studio, donesemo kulise, a potom i model, koji najčešće predstavlja samoga sebe.Na primjer, ako dovedemo nekoga tko je farmer, on i u studiju ostaje farmer.Potom načinimo crno bijele digitalne fotografije," kaže ovaj umjetnik.

Waswo je na koncu fotografirao desetine seljana.Jedan mu je lokalni umjetnik predložio ideju, koja mu se jako svidjela. Waswo pojašnjava:

"Rajesh Soni treća je generacija fotografa koji ručno oslikavaju svoje fotografije, dakle jedne tradicije koja polako izumire.Kada je vidio fotografije u mom studiju, jako se obradovao, i rekao mi da ih on može oslikati."

Waswo kaže da su mu se svidjele fotografije ručno oslikane vodenim bojama, te je odlučio probati još jednu lokanu tradiciju, oslikavanje minijatura:

"Počeo sam raditi male skečeve, i budući da nisam baš dobar crtač, moji su crteži bili vrlo jednostavni, i autobiografske prirode, o mom životu u Indiji.Potom bih ih predao umjetniku Rakeshu Vijazu, koji bi ih donio natrag za nekih tjedan dana, potpuno usavršene.Popričali bi o njima, učinili neke preinake, i on bi od njih napravio minijaturne slike, koje su bile prelijepe," kaže Waswo.

On dodaje da su ove minijaturne slike bile veliki hit među posjetiteljima galerije u New Delhiju.Ovaj američki fotograf kaže da je rad s lokalnim umjetnicima i folkloristima u Indiji bilo jedno od najzanimljivijih iskustava njegovog života.Njegova izložba u New Delhiju, Studio u Rajasthanu sadrži više od 100 fotografija oslikanih vodenim bojama, te minijaturnih slika.Waswo dodaje da ovo za njega predstavlja više nego samo još jednu izložbu.Šansa je to, nastavlja on, da izrazi svoje sve veće divljenje za indijsko ruralno stanovništvo, i njihovu tradicionalnu umjetnost i folklor.

XS
SM
MD
LG