Linkovi

Odredba 'Kupujmo američko' razveselila sindikate, ozlovoljila Kanađane


Predsjednik Barack Obama posljednjih dana donosi izrazito teške odluke no jedna od najneugodnijih bit će ona o vanjskotrgovinskoj politici. Što god odlučio, netko će biti ozlovoljen – ili sindikalna baza Demokratske stranke, ili pak strane zemlje, trgovinski partneri Sjedinjenih Država.

Za nekoliko tjedana, američki predsjednik odlazi i na svoj prvi službeni put u inozemstvo, u Kanadu, koja je Americi glavni trgovinski partner. Kako javlja Michael Bowman, Kanađani upozoravaju novog predsjednika o katastrofalnim posljedicama ako Bijela kuća uvede trgovinski protekcionizam.

Zakoni koji bi trebali stimulirati gospodarski rast predviđaju obavezno korištenje 'američkog' čelika i drugih sirovina u obnovi infrastrukture, koju će financirati država. Kanada i druge zemlje koje u Sjedinjene Države izvoze čelik i druge sirovine se, naravno, žale. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs još se nije o ovom problemu izjasnio.

Isključivo korištenje američkih proizvoda traže sindikati koji su u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji pomogli Obami da postane predsjednik. Jedan od glavnih pristaša radničkih sindikata u Senatu je Sherrod Brown, demokrat iz Ohia. "Ako ekonomiju želimo stimulirati tako da otvorimo što više radnih mjesta, onda moramo koristiti u Americi proizvedenu robu i materijale. Na primjer, čelik iz Ohia. Ili beton, cement, i sve ostale materijale i sirovine koji se proizvode kod nas" - rekao je nedavno senator Brown.

No, iz stranih zemalja upozoravaju da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija pravila nastoje spriječiti takav protekcionizam. Uz to, najavljuju se slične mjere protiv uvozne, američke robe. Gerald Keddy, član Odbora za trgovinu kanadskog parlamenta, tvrdi da bi ovakva američka odluka bila kršenje NAFTA-e, Sporazuma o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika. "Očekujemo da će se Amerikanci ponašati u skladu sa svojim međunarodnim obvezama" - rekao je Keddy.

Dalton McGuinty, premijer kanadske pokrajine Ontario, u kojoj je većina industrije te zemlje, kaže da 'trgovinski rat' ove vrste ne bi koristio nikome. Iz duboke ekonomske krize izaći ćemo jedino ako ćemo pomagati jedni drugima – tvrdi McGuinty. S tim se slaže i američka industrija. Trgovinska komora Sjedinjenih Država protivi se protekcionizmu – iako bi možda prvotno od njega imala koristi – ali bi od njega, na duži rok, stradali njezini brojni poslovi u stranim zemljama. Restrikcije na uvoz i izvoz doprinijele su širenju velike ekonomske krize prije 70 godina – kaže se u priopćenju Trgovinske komore.

Predsjednik Obama mora se odrediti po ovom pitanju. Za izborne kampanje kritizirali su ga da daje nejasne izjave o trgovinskoj politici, koje se mogu protumačiti i ovako i onako.

"Ne kritiziram nepravedne međunarodne trgovinske sporazume poput ovog s Kanadom i Meksikom samo zato što se natječem za predsjednika države. Ja tako mislim od početka, jer sam vidio što se događa kada se naše tvornice presele u neku stranu zemlju" - rekao je ljetos na jednom predizbornom skupu u Wisconsinu Barack Obama.

Međutim, kasnije je Obama rekao i da 'vjeruje u slobodnu trgovinu među nacijama' jer ona 'doprinosi ekonomskom rastu i zbog nje raste standard.'

U ovom sazivu Kongresa Sjedinjenih Država više je pristaša radničkih sindikata nego prije i oni žele da se američka industrija i zakonski 'zaštiti' od strane konkurencije.

Očito je da što god predsjednik Obama o ovom pitanju mislio, nekome će se zamjeriti.


XS
SM
MD
LG