Linkovi

Obama: 'Stranačke podjele mogle bi usporiti usvajanje zakona o stimuliranju gospodarskog rasta'


Nakon što je Zastupnički dom Kongresa odobrio predsjednikov 819 milijardi dolara vrijedan plan ekonomskih stimulacija, ista zakonska mjera mora sada biti usvojena i u Senatu.

U Zastupničkom domu, podsjetimo, prijedlog predsjednika Obame nije podržao niti jedan republikanac. Nakon što paket poticaja usvoje oba doma Kongresa, svojim ga potpisom konačno ozakonjuje predsjednik države.

Predsjednik Obama izrazio je zahvalnost kongresnicima za usvajanje plana, ali i upozorio da bi stranačke podjele mogle usporiti usvajanje zakona u Senatu.

Američki predsjednik kaže da će većina novca biti iskorištena odmah i izravno, kako bi se 'sačuvala radna mjesta odnosno otvarala nova'. Cilj predsjednikova plana ekonomskih poticaja je otvoriti tri do četiri milijuna radnih mjesta.

Ključni senatski odbor već je raspravljao o prijedlogu ovog paketa i izrađuje nacrt svoje verzije u koju je dodano još 70 milijardi dolara u poreznim olakšicama, što bi ukupnu cijenu povećalo na gotovo 900 milijardi dolara.

Dvije će se verzije morati uskladiti prije negoli predsjednik Obama potpiše ovu zakonsku mjeru.

Od drugih ekonomskih vijesti, izdvojimo to da se dodatno pogoršala situacija na tržištu nekretnina - na području koje je u velikoj mjeri i uzrokovalo sadašnju ekonomsku krizu.

U prosincu je prodaja novih kuća i stanova pala za 15 posto, na rekordno nisku razinu u povijesti. U izvješću američkog Ministarstva trgovine kaže se da ukoliko prodaja nastavi sporim tempom iz prosinca, u sljedećoj će godini u Sjedinjenim Državama biti prodano samo 331 kuća ili stanova.

Ekonomisti za slabe rezultate sektora nekretnina okrivljuju tržište, odnosno postrožene uvjete izdavanja zajmova i sve veću neuposlenost.

Prošli tjedan se na rekordno visoku razinu popeo broj osoba koje se po prvi put prijavljuju za pomoć za neuposlene. Ministarstvo rada priopćilo je da 4 milijuna i 800 tisuća osoba prima pomoć za neuposlene. Danas objavljeno izvješće pokazuje da se broj novih prijava povećao i prošli tjedan je iznosio 588 tisuća.


XS
SM
MD
LG