Linkovi

Obamin interview al-Arabiyi - poruka da želi uspostaviti nove odnose s islamskim svijetom


Odlukom da svoj prvi službeni intervju da televiziji čije je sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, američki predsjednik Barack Obama je htio poručiti da želi uspostaviti nove odnose s islamskim svijetom – odnose koji se temelje na međusobnom poštovanju i interesima. Intervju arapskoj satelitskoj televiziji Al-Arabiya vremenski se podudario s nizom telefonskih poziva koje je predsjednik Obama uputio arapskim čelnicima. Sve to dio je širih nastojanja da se izmijeni smjer američke vanjske politike.

Barack Obama: Moj je namjera da američkom narodu predočim da je islamski svijet prepun izvanrednih ljudi koji jednostavno žele živjeti svoje živote i gledati kako im djeca žive još bolje od njih. Moj zadatak u odnosu na muslimane svijeta je da ih uvjerim da Amerikanci nisu njihovi neprijatelji.

Uz ovu poruku Amerikancima i muslimanima, predsjednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države u prošlosti pravile pogreške, ali da to nije razlog da se islamskim svijetom ne obnove odnosi na razini kakva je nekad postojala. On je također ocijenio važnim uspostavljanje izravnih diplomatskih kontakta s Iranom.

Reagirajući na poruke Baracka Obame u intervjuu Al-Arabiyi, urednik teheranskog dnevnika Al Vefaq, Mosayab Naeimi je dao pozitivnu ocjenu. “Ako se to dogodi, Iran i regija sigurno će promijenit svoje viđenje Sjedinjenih Država. Ono što smo navikli viđati u prošlosti bilo je nepoštovanje prava država i nasilno ponašanje bivših američkih dužnosnika.”

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji, član parlamenta Azwar Anas, oprezno je reagirao na poruke Baracka Obame.m “Nadamo se da na Obamu neće utjecati njegovi vojni savjetnici, ili židovski lobisti u donošenju odluka koje bi mogle voditi prema novim problemima.”

Prema mnogim ocjenama, odluka predsjednika Obame da se već na samom početku mandata obrati muslimanskoj javnosti ukazuje na namjeru nove administracije da posveti posebnu pažnju islamskom svijetu.

XS
SM
MD
LG