Linkovi

Jimmy Carter vjeruje da postoji povoljna klima za postizanje izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma


Jedan od prvih vanjskopolitički poteza Baracka Obame bilo je imenovanje bivšeg američkog senatora Georgea Mitchella za posebnog izaslanika za Srednji istok. Predsjednik Obama odmah ga je uputio u prvu diplomatsku misiju u regiju. Međutim, nije samo novi američki predsjednik taj koji pokušava iznaći rješenje za izraelsko-palestinski sukob. Bivši predsjednik Jimmy Carter upravo je objavio novu knjigu na temu tog sukoba pon naslovom Možemo postići mir u Svetoj zemlji: jedan plan koji će funkcionirati.

Prije skoro trideset godina Izrael i Egipat su potpisali mirovni sporazum koji je na snazi i danas, a velik dio zasluga za to pripisuje se tadašnjem predsjedniku Jimmyju Carteru. Otada gospodin Carter je radio na puno težem pitanju - traženju trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca. Prije dvije godine objavio je knjigu pod naslovom Palestina: mir, a ne aparthejd, koja je izazvala veliku buru i kontroverzu u javnosti. Jimmy Carter kaže da se mnogo toga dogodilo u međuvremenu, te da je njegova nova knjiga Možemo postići mir u Svetoj zemlji rezultat toga.

Jimmy Carter: Kao prvo, što nisam mogao predvidjeti, ali sam se tome nadao dok sam završavao knjigu u studenome, jest da će Barack Obama biti na predsjedničkom položaju. Odnosno da ćemo imati agresivna nastojanja da se ostvari mir, što je prilično velika promjena. Kao drugo, da će kod Hamasa doći do pomaka koji bi mogli dovesti do toga da prihvati mirovni sporazum koji bi se postigao pregovorima. Održao sam sastanke s Palestincima sa svih strana, prvo u travnju i ponovno u prosincu, i čelnici Hamasa su obećali da će prihvatiti bilo kakav mirovni sporazum koji se postigne pregovorima između Izraela i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa pod uvjetom da se o njemu palestinsko stanovništvo izjasni putem referenduma. Kao treće, što smo vidjeli tragediju u Gazi, a to je dodalo još jedan element hitnosti da se postigne mir u Izraelu.

Jedna od stvari za koju se bivši predsjednik Carter zalaže u svojoj knjizi je dublji angažman s Hamasom. Carterovi kritičari se pitaju kakav oblik suradnje se može ostvariti s grupacijom koja ima kao dugoročni cilj eliminaciju Izraela i koja je svrstana u kategoriju terorističkih organizacija. Međutim, bivši američki predsjednik uzvraća da su mu pripadnici Hamasa javno obećali kako će priznati pravo Izraelu na postojanje

Jimmy Carter: Raspustili su odbor koji je radio na diplomatskom priznavanju Izraela, ali zato jer Izrael nije spreman priznati palestinsku državu. Rekli da će proglasiti pedesetogodišnje primirje i u Gazi i na Zapadnoj obali te da neće napadati izraelske civile. Tako da sad vjerujem kako imamo izglednu mogućnost da krenemo prema ostvarivanju tzv. rješenja s 'dvije neovisne države'. Mislim da ovaj novi pristup koji je iznio predsjednik Obame – a temelji se na izboru Mitchella za posebnog izaslanika – obećava da će se nešto učiniti na postizanju mira.

Jimmy Carter kaže da to bitno drugačiji pristup od onog kojeg su imali predsjednici Clinton i Bush i da je ta različitost ključna za postizanje uspjeha. Bivši američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir vjeruje da se svaki predsjednik mora na samom početku mandata početi baviti izraelsko-palestinskim sukobom, u vrijeme kad još ima veliku političku snagu, ako želi nešto učiniti po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG