Linkovi

Novi ministar financija Timothy Geithner položio prisegu, a američke kompanije najavile desetke tisuća otkaza


Novi američki ministar financija Timothy Geithner položio je prisegu kao jedan od ključnih dužnosnika u naporima predsjednika Obame da se obuzdaju i preokrenu teški ekonomski problemi zemlje. Geithnera je jučer potvrdio Senat. On je obećao smjele inicijative u odgovor na vrlo teške izazove. Istodobno, američke kompanije su jučer najavile otpuštanja desetaka tisuća uposlenika.

Na svečanosti Geithnerova polaganja prisege, predsjednik Obama je rekao da je 'svaki dan ekonomska slika sve mračnija, i u Americi i diljem svijeta'. On je rekao da je uvjeren da njegova ekonomska ekipa može povratiti izgubljeno povjerenje Amerikanaca u ekonomiju.

Od jučerašnjih loših ekonomskih vijesti, ističe se najava vladine hipotekarne kompanije Fannie Mae da joj treba još 16 milijardi dolara od vlade da bi preživjela. Korporacija General Motors je najavila zatvaranje dvije tisuće radnih mjesta, Texas Instruments 3400, odnosno 12 posto svojih uposlenika, kompanija mobitela Sprint Nextel 8 tisuća, a najveća svjetska kompanija za proizvodnju buldožera, Caterpillar, najavljuje otpuštanje 20 tisuća uposlenika.

U međuvremenu, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda upozorava da se globalna ekonomija neće oporaviti sve dok ne bude restrukturiran međunarodni bankovni sustav. Dominique Strauss-Kahn je jučer u Washingtonu izjavio da neće biti moguće povratiti povjerenje u financijske sustave sve dok banke ne otkriju sve svoje gubitke. On je izrazio podršku stvaranju posebne banke koja bi apsorbirala milijarde dolara u lošim kreditima koje drže američke banke. Američka vlada je već osigurala bankama milijarde dolara, ali kreditno poslovanje i dalje je vrlo slabo, a normalno izdavanje zajmova još nije uspostavljeno. Strauss-Kahn je istaknuo da je američka kriza izazvala kreditne krize diljem svijeta što je dovelo do smanjenja ekonomija u Europi, Aziji i objema Amerikama.

XS
SM
MD
LG