Linkovi

Hamas predložio jednogodišnji prekid vatre s Izraelom


Dužnosnici iz palestinske militantne skupine Hamas kažu da su predložili jednogodišnji prekid vatre s Izraelom, uz otvaranje graničnih prijelaza na pojasu Gaze. Predstavnici Hamasa susreli su se jučer u Kairu s egipatskim diplomatima koji pokušavaju posredovati u sklapanju dugoročnog prekida vatre između Palestinaca i Izraelaca. Pregovarateljica Hamasa Ayman Taha kaže da je njezina delegacija odbila izraelski prijedlog o primirju u trajanju od 18 mjeseci uz djelomično otvaranje granice z Gazom.

Na pojasu Gaze Islamska militantna organizacija Hamas otvorila je improvizirane vladine urede u pojasu Gaze nakon što je Izrael bombardirao većinu zgrada u vlasništvu Hamasa tijekom nedavnog trotjednog rata. Hamas je obećao da će Palestincima koji su izgubili člana obitelji i čiji su domovi uništeni u ratu podijeliti pomoć u ukupnom iznosu od 52 milijuna dolara.

Ujedinjeni narodi, međutim, procjenjuju da će trošak obnove i ponovne izgradnje Gaze koštati milijarde dolara. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je, u međuvremenu, da će vojnicima koji su se borili u Gazi njegova vlada dati pravnu zaštitu od mogućih optužbi za ratne zločine. Prošlog tjedna jedan stručnjak Ujedinjenih naroda optužio je Izrael da je prekršio humanitarne zakone pokrećući ofenzivu protiv – u osnovi – nenaoružanog stanovništva.

XS
SM
MD
LG