Linkovi

Film tjedna: "Čudnovati slučaj Benjamina Buttona"


Brad Pitt i Cate Blanchett glume u neobičnoj priči o čovjeku koji stari unatrag. On počinje život izgledajući kao starac, a završava ga nalikujući majušnom dojenčetu. Uz put, uspije pridobiti srca svakoga čijeg se života dotakne. Alan Silverman pogledao je za nas film „Čudnovati slučaj Benjamina Buttona“.

Godina je 1918, a u New Orleansu gospodin i gospođa Button očekuju rođenje bebe u svojoj obitelji. No, novorođeni sin sav je naboran i izgleda poput osamdesetgodišnjeg starca. Užasnuti otac ostavi dijete na ulazu u starački dom. Starateljica u domu Queenie nađe majušnog Benjamina.

Taraji P. Henson glumi Queenie, lik koji shvati da će biti Benjaminova pomajka istog trenutka kad ga ugleda: „To je prava bezuvjetna ljubav u kojoj sde ne vidi ni rasa, ni hendikep, niti ništa drugo. Sve što se osjeća je ljubav koja izvire iz dubine bića … i to je upravo Queenie. Ona je navikla prihvaćati neželjene. U staračkom domu i prečesto su starci ostavljeni na brigu nekom drugom, a vlastiti ih bližnji nikad ne posjete. Ona razumije da svako ljudsko biće zaslužuje bezuvjetnu ljubav.“

U dobi kada bi trebao biti u školi, Benjamin izgleda poput staraca među kojima odrasta. Ali, kako prolaze godine, za njega vrijeme kao da ide unatrag: kosa mu raste sve brže – kao korov, kako sam kaže -, sjedina je sve manje, sve bolje čuje i vidi.

Brad Pitt glumi naslovni lik. Kaže da mu je bio pravi izazov glumiti nekoga kome se izgled tako dramatično razlikuje od njegovog duha. No, Pitt kaže da se divio Benjaminovom pogledu na život: „Stvarna otvorenost i poštenje i preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke, pa i za ono što ti sudbina donese, a ti na osnovu toga donosiš odluke. U posljednje vrijeme sve više se zadubljujem u američke likove. Amerika mi je u ovom zadnjem desetljeću stvarno jako zanimljiva i to mi je u žarištu interesa. Film 'Čudnovati slučaj Benjamina Buttona' na izvjestan je način ljubavno pismo New Orleansu, ljubavno pismo obitelji i svim ljudima koji se s vremenom očituju u nečijem životu. Mislim da je to najbolji način na koji mogu opisati taj film.“

Osoba koja se najdublje očituje u Benjaminovom životu je Daisy. Sretnu se kao djeca, kad ona posjeti svoju baku u staračkom domu gdje Benjamin odrasta. Životi ih odvedu u različitim smjerovima, ali on je zanesen ljubavlju koju ne može ignorirati. Na koncu, ponovno ju sretne, baš u pravo vrijeme.

Oskarovka Cate Blanchett glumi Daisy. Kaže da ju je jako zanimalo kako će redatelj poznat po napetim trilerima – poput „Seven“ i „The Fight Club“ – obraditi ovakvu vrlo emocionalnu priču: „Osim činjenice da se film bavio čovjekom koji stari unatrag, sve ostalo su bile iznimno emocionalne stvari koje najčešće jezikom filma budu svedene na klišeje. Dakle, pitala sam se kako će to prikazati David Fincher za koga se zna da nema u njemu ni trunka sentimentalnosti. Ako Fincher govori o ljubavi, o čežnji, nadi, mogućnostima, rođenju i smrti … onda to mora biti zanimljivo.“

„Čudnovati slučaj Benjamina Buttona“ temelji se na kratkoj priči američkog književnika Francisa Scotta Fitzgeralda, koju je adaptirao i proširio Eric Roth, oskarom nagrađen scenarist između ostalih i filma „Forrest Gump“. Roth je priču prebacio iz Fitzgeraldovog Baltimorea na slavne ulice New Orleansa, gdje se pojedinosti Benjaminove neobične priče otkrivaju istodobno kako se uragan Katrina obrušava na taj grad.

XS
SM
MD
LG