Linkovi

Predsjednik Obama imenovao specijalne izaslanike za ključna problematična pitanja vanjske politike


Predsjednik Obama imenovao je dva američka diplomatska veterana za posebne izaslanike u vezi s ključnim vanjskopolitičkim pitanjima. Bivši čelnik senatske većine George Mitchell bit će posebni izaslanik za srednjoistočne mirovne napore, a bivši pomoćnik državnog tajnika Richard Holbrooke bit će posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan.

Imenovanja, koja je gospodin Obama objavio na skupu viših dužnosnika Državnog tajništva, velik su iskorak od politike bivše administracije predsjednika Busha, koja je uglavnom izbjegavala i samu ideju o specijalnim izaslanicima u korist diplomacije koju su provodili državna tajnica i američki veleposlanici.

Ovaj potez također naglašava hitnost koju nova administracija osjeća u vezi pritiska za dvodržavnim razrješenjem izraelsko-palestinskog spora nakon sukoba u Gazi, te u rješavanju složenosti rata u Afganistanu koji podjaruju ekstremisti s pakistanske strane granice.

Predsjednik Obama, zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton, rekao je da će njegova administracija 'aktivno i agresivno' tragati za trajnom nagodbom između Izraela i Palestinaca. Kako je kazao, George Mitchell – inače ključna osoba u postizanju sporazuma u Sjevernoj Irskoj – uskoro će otputovati na Srednji istok kako bi radio na postizanju trajnog i održivog mira. Gospodin Obama je ponovio američku privrženost sigurnosti Izraela i njegovog prava da se brani pred raketnom vatrom Hamasa, za koju je rekao da ju ne bi trebali tolerirati ni Izraelci niti Palestinci. No, on je naglasio zabrinutost Sjedinjenih država oko humanitarnih uvjeta u Pojasu Gaze, kao i predanost da pomogne u ponovnoj izgradnji razorenog teritorija.

„Jednako kao što se teror raketne paljbe naciljane na nevine Izraelce ne može tolerirati, tako se ne može tolerirati ni budućnost bez nade za Palestince. Duboko me zabrinuo gubitak palestinskih i izraelskih života u nedavnim danima, kao i teške patnje i humanitarne potrebe u Gazi. U srcima smo s palestinskim civilima kojima odmah treba hrana, čista voda i temeljna medicinska skrb,“ rekao je gospodin Obama.

Predsjednik je rekao da traži od Richarda Holbrookea – koji je posredovao sklapanju Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, devedesetih godina – da implementira strateški i održivi pristup problemima koji su zajednički Pakistanu i Afganistanu. Gospodin Obama to naziva 'središnjom bojišnicom' u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Tamo, jednako kao i na Srednjem istoku, moramo shvatiti da svoje probleme ne možemo rješavati izolirano. Nema odgovora za Afganistan kojime se ne bi napalo baze al-Qaide i talibana uzduž granice. A, trajnog mira neće biti sve dok ne proširimo sfere otvorenih prilika za narode Afganistana i Pakistana,“ rekao je gospodin Obama.

Richard Holbrooke je rekao da planira brzo otići u regiju kako bi ocijenio vojnu i političku situaciju, u kojoj se, kako je kazao, američke snage bore protiv bezobzirnog i beskrupuloznog neprijatelja u Afganistanu – talibana – dok su istodobno sučeljene s još većim neprijateljem – teroristima al-Qaide – preko granice, u Pakistanu. Bivši pomoćnik državnog tajnika je dodao da nitko ne može reći da rat u Afganistanu ide dobro, ali je rekao da je on uvjeren da bi se resursi posvećeni tom ratu mogli bolje iskoristiti.

„Ako mobiliziramo, koordiniramo i udružimo naše resurse, možemo učetverostručiti, upeterostručiti, deset puta povećati učinkovitost naših napora u tom području,“ rekao je Holbrooke.

Bivši senator Mitchell rekao je da ne potcjenjuje teškoće u razrješavanju srednjoistočnog spora. No, istaknuo je da je sukob u Sjevernoj Irskoj imao 800 godina dugu povijest, pa ga se ipak uspjelo razriješiti.

„Iz vlastitog iskustva sam došao do uvjerenja da ne postoji sukob koji se ne može okončati. Sukobe stvaraju, vode i održavaju ljudska bića. Isto ih tako ljudska bića mogu i okončati,“ kaže Mitchell.

Srednjoistočni analitičari kažu da se može očekivati da će Mitchell, koji je libanonskog podrijetla, imati ravnomjerniji pristup izraelsko-palestinskom sporu nego što je to bio slučaj s administracijom predsjednika Busha, koja je snažno podržavala Izrael. George Mitchell je i autor vrlo cijenjenog izvješća o stanju u toj regiji, iz 2001., u kojemu se pozivalo na zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja, kao i na palestinski obračun s terorizmom u vlastitim redovima.

XS
SM
MD
LG