Linkovi

Guantanamo će biti zatvoren u roku od godinu dana


Predsjednik Barack Obama naložio je u četvrtak da se u roku od godinu dana zatvori vojni zatvor u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Novi predsjednik potpisao je izvršnu odredbu u tom smislu drugi dan nakon što je stupio na dužnost. Istom prilikom predsjednik Obama je potpisao i odredbu o reviziji sustava vojnih suđenja osobama osumnjičenim za terorizam i zabrani korištenja najokrutnijih metoda ispitivanja osumnjičenika.

Okružen umirovljenim vojnim osobljem, Barack Obama je rekao da ovaj potez temelji na obećanjima danim u izbornoj kampanji i na shvaćanjima koja sežu u povijest do osnutka Sjedinjenih Država.

Odmah nakon što je predsjednik Obama u utorak preuzeo dužnost, on i ministar obrane Robert Gates naložili su da se obustave sva suđenja u Guantanamu za 120 dana.

Velik dio svijeta pozdravlja odluku američkog predsjednika o zatvaranju pritvornog centra Guantanamo, no globalna reakcija isto tako ukazuje na svijest o izazovima vezanim uz zatvaranje ovog objekta. U Europi, mnoge zemlje koje su pozivale na zatvaranje Guantanama, sada raspravljaju hoće li prihvatiti bivše zatvorenike.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay kaže da je to velik dan za vladavinu zakona, dodajući da pritvorenici iz Guantanama imaju pravo na poštena suđenja.

Amnesty International kaže da ova odluka šalje svijetu poruku da Amerika zatvara mračno poglavlje svoje povijesti, a Human Rights Watch kaže da zatvaranjem 'globalnog simbola zlostavljanja' Sjedinjene Države lišavaju teroriste moćnog oruđa za novačenje.

XS
SM
MD
LG