Linkovi

Hoće li Bijela kuća i Kongres prakticirati 'politiku novog tipa'?


U svom inauguracijskom govoru, novi američki predsjednik Barack Obama pozvao je svoje sugrađane a pogotovo kolege političare da se okane 'starog načina vođenja politike', kako bi Amerika ponovno krenula naprijed. Poziv se posebno odnosi na Capitol Hill, sjedište američke zakonodavne vlasti, gdje se – tvrde znalci - posao obavlja slično kao i prije četrdesetak godina.

Za vrijeme izborne kampanje, Barack Obama se često zalagao za 'politiku novog tipa', za drugačije ponašanje na javnoj sceni. O tome je govorio i u svom inauguracijskom govoru, neposredno nakon što je postao predsjednik države. "Moramo prestati s trivijalnim zanovijetanjima i lažnim obećanjima, međusobnim optuživanjima i otrcanim dogmama. Sve to već predugo guši našu politiku" - izjavio je prekjučer u svom inauguracijskom govoru novi američki predsjednik.

Gotovo svi američki predsjednici svoj mandat započinju pozivom na stranačku suradnju i zajednički rad za opće dobro. Neki su na tom planu postigli izvjesne uspjehe, a neki nikakve. Primjerice, Obamin prethodnik, George Bush, najavio je 2001. godine da želi Amerikance ujediniti, umjesto da ih – kao većina tradicionalnih političara – dijeli. Većina analitičara slaže se da George Bush u tome nije uspio.

Barack Obama bi mogao biti uspješniji – primjerice, u svoj je kabinet imenovao i republikance, javno je odao priznanje svom suparniku s prošlogodišnjih izbora, Johnu McCainu, a prije nekoliko dana sastao se na večeri i s istaknutim konzervativnim novinskim komentatorima. Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, John Boehner, objavio je nedavno da njegova stranka 'sa zadovoljstvom očekuje priliku da se pridruži predsjedniku države u rješavanju problema, posebno ekonomske krize', sukladno zajedničkim interesima.

To od političara očekuju i građani – rekao je Barack Obama na ručku u Kongresu, neposredno nakon inauguracije.

Svojim bivšim kolegama u senatu, novi dopredsjednik Joe Biden je tom prilikom poručio: "Podsjetimo se svi skupa ovdje, što nam govori naš Ustav. Po njemu, postoje tri grane vlasti. Uspjeh slijedi jedino ako one surađuju."

Novom će predsjedniku vrlo pomoći osnažena većina njegove, Demokratske stranke te pritisak javnosti na članove Kongresa da se po brzom postupku uhvate u koštac s ekonomskom krizom.

Za očekivati je da će predsjednik Obama svoje unutrašnje i vanjskopolitičke ciljeve lakše realizirati s 'prijateljski' nastrojenim Kongresom. Obamina administracija ima pripremljen prijedlog paketa zakona kojima je cilj stimulirati u ovom trenutku prilično anemičnu ekonomiju. Demokratska stranka bi željela da Kongres do polovice sljedećeg mjeseca usvoji te zakone. No, predsjednik će morati biti u kontaktu s republikancima u Kongresu, koji paket zakonodavnih stimulusa smatraju odveć rastrošnim, jer mu je vrijednost čak 825 milijardi dolara.

Uspjeh na ovom testu pokazao bi da novi američki predsjednik zna kako se i u praksi prevladavaju stranačke razlike – tvrde stručnjaci.

XS
SM
MD
LG