Linkovi

Jedan od gostiju na inauguraciji Baracka Obame bio je i svojedobni pripadnik slavne eskadre Tuskagee


Jedan od počasnih gostiju na inauguraciji Baracka Obame je Curtis Robinson, koji je za drugog svjetskog rata bio jedan od prvih crnaca pilota borbenih lovaca. Curtis Robinson bio je pripadnik znamenite eskadre Tuskagee, u kojoj su tada služili isključivo Amerikanci afričkog podrijetla.

Da bi za Baracka Obamu glasao 4. studenog prošle godine Curtis Robinson je inzistirao da ga prijevremeno puste s bolničkog liječenja. Kako kaže, ništa ga nije moglo spriječiti da dođe u Washington i nazoči Obaminom inauguraciji.

Gospodin Robinson je prije više od šezdeset godina bio jedan od prvih američkih crnaca koji su primljeni u ratno zrakoplovstvo i postali piloti. Kako su tada američke oružane snage bile rasno odijeljene, služio je u isključivo crnačkoj eskadrili, nazvanoj po mjestu Tuskegee u Alabami, gdje im je bila baza.

Curtin Robinson kaže da je tada među bijelcima, pogotovo vojnim časnicima, vladalo uvjerenje da su crnci slabi borci. No, eskadrila Tuskagee ubrzo je razuvjerila skeptike. Curtis Robinson skromno dodaje da je to i zbog toga što su američki zrakoplovi bili mnogo bolje naoružani od njemačkih.

"Vatrena moć naših aviona bila je mnogo veća. Njemački su lovci imali na svakom krilu po jednu strojnicu te po jedno teško oružje – sve kalibra 30 milimetara. Naši su lovci imali gotovo dva puta veću vatrenu moć," kaže Robinson.

Autor biografije Curtisa Robinsona George Norleet kaže da piloti iz eskadrile Tuskagee nisu bili samo izvrsni letači već i iznimno solidni ljudi. "Mislim da je ključno bilo to što su to bili mladi ljudi koji su se već pripremali da budu uspješni u životu. Prilika da postanu piloti ukazala im se nenadano i oni su prihvatili i taj izazov. No, svi su oni i prije toga bili na putu da postanu uspješni članovi svojih zajednica."

Curtis Robinson je nakon rata studirao farmaciju na Sveučilištu Howard u Washingtonu, gdje je 1952. i diplomirao. Kako mu je kao crncu bilo teško dobiti posao u struci, otvorio je vlastitu ljekarnu. Na kraju karijere, prije dvije godine, imao ih je šest – jedna od njih bila je na domak Kongresa Sjedinjenih Država.

Upitali smo gospodina Robinsona – što savjetuje Baracku Obami, prvom crncu koji je postao američki predsjednik.

"Čini mi se da njemu ne treba moj savjet. On je vrlo pametan čovjek. Pročitao sam njegovu knjigu, Obama je zaista pametan. Izuzetan čovjek," kaže Robinson.

Curtis Robinson kaže da nije mogao niti sanjati da će jednog dana Sjedinjene Države imati predsjednika crne boje kože. 'Nadam se da će Obama ostvariti sve svoje snove, kao što sam ja ostvario svoje' – rekao je na kraju Curtis Robinson.

XS
SM
MD
LG