Linkovi

Po čemu se Joe Biden razlikuje od Dicka Cheneya?


Nekoliko trenutaka prije prisege Baracka Obame bivši senator Joseph Biden položio je dopredsjedničku prisegu i tako naslijedio Dicka Cheneya. Kako javlja Kent Klein, bivši i sadašnji potpredsjednik jako se razlikuju, osobno, politički te u pristupu dopredsjedničkom položaju.

U kampanji 2008. godine demokrat Joe Biden obećao je da će biti drugačiji dopredsjednik od Dicka Cheneya."Dopredsjednik Cheney je najopasniji dopredsjednik kojeg smo imali, vjerojatno u cjelokupnoj američkoj povijesti" - izjavio je u izbornoj kampanji Joe Biden.

Tijekom osam godina na dužnosti dopredsjednika u administraciji predsjednika Busha Dick Cheney igrao je vrlo aktivnu ulogu. On nije bio samo predsjednikov savjetnik već je – kako tvrde neki analitičari – snažno utjecao na primjenu politike.

"Rekao bih da on nije samo bio najmoćniji potpredsjednik već i najmoćnija osoba u modernoj američkoj povijesti koja nije predsjednik" - kaže Barton Gellman inovinar dnevnika Washington Post, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je napisao knjigu o dopredsjedniku Dicku Cheneyu. On dodaje: "On je imao dominantnu ulogu u raznim pitanjima, od oblikovanja poreskih olakšica 2003. godine do tretmana osumnjičenih terorista, putu ka početku rata pa do nominiranja sudaca Vrhovnog suda. No važno je razumjeti da je predsjednik Bush donosio odluke."

No Cheney kaže da je su mediji preuveličali njegovu ulogu. U nedavnom intervjuu za televiziju Fox News Cheney je kritizirao Joea Bidena zbog izjave da namjerava smanjiti ovalsti dopredsjednika: "Ako on želi smanjiti ulogu dopredsjednika to je očito na njemu. No ja vjerujem da će Barack Obama odlučiti kakvu ulogu dopredsjednika želi. Po onome što govore, on ne očekuje da Bidena ima važnu ulogu kakvu sam ja imao".

Kenneth Walsh, dopisnik iz Bijele kuće za tjednik U.S. News and World Report očekuje da će Biden biti utjecajan savjetnik, ali ne toliko neovisan poput Cheneya. "Biden tvrdi da će pokušati biti dopredsjednik koji će biti jedan od glavnih savjetnika predsjednika, ali ne i centar moći, izdvojen od drugih vladinih institucija" - kaže Kenneth Walsh.

I politički stilovi dvojice dopredsjednika jako se razlikuju. Dok je Biden pričljiv, Cheney je više volio raditi iza scene, kaže Anthony Cordesman, stručnjak za nacionalnu sigurnost. Kenneth Walsh očekuje da će se Joe Biden usmjeriti na provođenje mjera koje bi koristile srednjem sloju Amerikanca i biti vrijedan savjetnik Baracka Obame: "Biden se bavi politikom u Washingtonu više od 30 godina. Ima iskustva na polju vanjske politike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa…Očekujem da će on biti znatno aktivniji nego što je bio Walter Mondale, potpredsjednik u administraciji Jimmya Carter. Bit će vrlo važan savjetnik, ali i prepustiti odluke predsjedniku".

Joe Biden možda neće prisvojiti toliko političke moći poput Dicka Cheneya, ali je isto malo vjerojatno da će se vratiti tradicionalnoj ulozi dopredsjednika koja se uglavnom svodila na predsjedanje Senatom te na nazočnost pogrebima važnih osoba.

XS
SM
MD
LG