Linkovi

Američka vojska osigurala je preko 30 tisuća svojih pripadnika kao ispomoć za održavanje sigurnosti tijekom predsjedničke inauguracije


Američka vojska osigurala je preko 30 tisuća svojih pripadnika kao ispomoć za održavanje sigurnosti tijekom predsjedničke inauguracije, da budu spremni odgovoriti na bilo kakav izvanrednu situaciju.

Oko 18 tisuća pripadnika oružanih snaga ima specifična zaduženja kada je u pitanju pomoć policiji. Očekuje se da ce današnjim inauguracijskim svečanostima u centru Washingtona nazočiti i do dva milijuna ljudi.

Vojska pomaže na planu telekomunikacija, medicinskih službi, te u transportu - bilo cestovnom, zračnom ili riječnom.

Vojska takodjer osigurava pse-tragače za otkrivanje eksploziva, specijalne postrojbe za demontiranje bombi te ekipe koje djeluju u slučaju radiološkog, kemijskog ili biološkog napada.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da ce u blizini grada u stanju pripravnosti biti dodatnih 14 tisuća vojnika, spremni na brzo djelovanje u slučaju bilo kakve krize: "To je mala vjerojatnost ali mi imamo sposobne jedinice koje su na raspolaganju za ispomoć policijskim snagama za bilo kakvo djelovanje."

Prema američkom zakonu, redovne postrojbe oružanih snaga ne smiju izravno sudjelovati u djelatnostima koje su u domeni policije, stoga najveci dio vojnih snaga rasporedjenih u Washingtonu na dan inauguracije čine rezervisti, pripadnici Nacionalne garde. Nacionalna garda je u nadležnosti guvernera pojedinih saveznih država, i dopušteno joj je da u iznimnim okolnostima djeluje umjesto policije.

Uz gardiste na terenu, Bryan Whitman je rekao da ce vojska pružiti takozvanu 'aktivnu zaštitu' zračnog prostora nad Washingtonom i okolicom.

XS
SM
MD
LG