Linkovi

Inauguralni bal slavi ustoličenje novog američkog predsjednika s globalnom publikom


Inauguraciji predsjednika Baracka Obame u Washingtonu nazočilo je vise milijuna posjetitelja; vecina je stigla da bi vidjela svecanost polaganja prisege, ali mnogi ce, veceras, poci i na balove. Inauguralni balovi desetljecima su stara americka tradicija. Ove godine, medjutim, jedan takav bal slavit ce inauguraciju novog predsjednika s globalnom publikom.

Vec 200 godina, Dan inauguracije zavrsava svecanim balovima gdje za americke predsjednike nastupaju neka od vodecih imena iz svijeta zabave i gdje i oni sami mogu zaplesati pred tisucama uzvanika.

Letitia Baldrige, osobna tajnica prve dame Jackie Kennedy, na inauguralne balove odlazi jos od cetrdesetih godina: "Vec sama rijec “bal” znaci slavlje, zabava, svecanost. Svatko se dobro osjeca, za svakoga je to sretan i svecan dogadjaj."

Ove godine, za inauguraciju predsjednika Obame, u Washingtonu se odrzava deset sluzbenih balova. Ali i niz drugih, slicnih slavlja, medju njima i inauguralni bal pod nazivom Africa and International Friends.

Predsjedatelj Walter Fauntroy kaze da ce njegov bal za inauguralno slavlje povezati ljude iz cijeloga svijeta: "Svijet zeli biti dio naseg slavlja, zeli reci da sretni nismo samo mi, u Sjedinjenim Drzavama, nego da su to i oni, u drugim zemljama, da slavimo svi zajedno, kao jedna velika globalna obitelj."

Uzvanici ce imati priliku cuti i vidjeti snimljenu poruku bivseg predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandele, zabavljat ce ih izvodjaci iz cijeloga svijeta. Bit ce to, kaze Walter Fauntroy, festival kultura.

Amie Gorrell, zaduzena za donose s javnoscu, kaze da kuhar priprema jelovnik za vise od 1200 gostiju: "Naruceno je vec preko devet stotina kilograma govedjeg filea za goste koji ce nam se pridruziti 20. sijecnja."

Hoce li im se, u nekom trenutku, pridruziti i novi predsjednik? To se jos ne zna, kazu organizatori.

No, bez obzira na kojemu ce se od niza balova pojaviti i predsjednik Obama, svi balovi te veceri, kaze Letitia Baldrige, uzbudljiv su nacin slavlja pocetka novog predsjednistva: "Svi oni privlace paznju javnosti i tiska, naklonjenog i pozitivnog tiska. Jer na balu, usred plesnog podija, nema mjesta politickim razmiricama."

Iako su inauguralni balovi prilika za zabavu novim predsjednicima, prilika i da pokazu koliko su vjesti plesnim koracima, sve to obicno zasjeni, kaze Letitia Baldrige, vecernja haljina nove prve dame Sjedinjenih Drzava.

XS
SM
MD
LG