Linkovi

Film tjedna: "Frost/Nixon"


Jedan prijelomni događaj iz ne tako davne američke povijesti prešao je put od naslovnica novina do, nakon tri desetljeća, kazališne pozornice te, sada, velikog ekrana. Riječ je o filmu „Frost/Nixon“, koji je režirao oskarovac Ron Howard.

Godine 1977., David Frost je bio vrlo popularna televizijska ličnost u Australiji i Britaniji, ali se tek pokušavao probiti u Sjedinjenim Državama. Tri godine prije toga, Ameriku je potresao skandal Watergate, koji je doveo do pada 37. predsjednika Sjedinjenih Država, Richarda Nixona.

Nemirni Nixon želio je povratak na javnu scenu. Njegovi su pomoćnici vjerovali da bi čitava serija televizijskih intervjua s Davidom Frostom, koga su smatrali 'perolakom' kategorijom u novinarstvu, mogla oživjeti karijeru političara koji je dao ostavku u okruženju sumnjivih okolnosti.

I tako su krenuli intervjui; gotovo 29 sati bilo je snimljeno tijekom dvanaest dana. Poput mačevalačkog dvoboja, dvojica sudionika su isprobavali jedan drugoga, parirali si pitanjima i odgovorima oko međunarodne politike, domaćih pitanja, te, na koncu, i skandala Watergate.

Drama „Frost/Nixon“, iz pera britanskog dramaturga Petera Morgana, premijeru je doživjela 2006., a nakon toga je uspješno igrana na pozornicama londonskog West Enda i njujorškog Broadwaya. U svim kazališnim predstavama igrala su ista dvojica glumaca: Michael Sheen kao David Frost i Frank Langella kao Richard Nixon. Dvojica glumaca repriziraju svoje uloge i u filmskoj verziji.

Langella u šali naziva kazališne izvedbe jednogodišnjom audicijom za film, dodajući da mu nije bilo lako otresti se lika koji je glumio: "On je osoba koja – kad ju glumiš – duboko utječe na glumca. Obično me likovi koje glumim brzo napuste, no on je dugo ostao sa mnom. Dubina boli tog čovjeka, kao i njegova žudnja za veličinom dojmili su me se više nego išta drugo. U tom smislu mislim da će zauvijek i ostati u mojoj glavi."

Intervjui pokazuju da je Nixon potcijenio sposobnost Davida Frosta da izvuče na površinu detalje. Michael Sheen kaže da mu je filmska verzija pružila priliku za nove načine interpretacije tog aspekta Frostovog lika: "Jedna od stvari koje su mi na pozornici bile teže za prikazati bilo je ono što se zbiva kod Frosta 'ispod površine'. Naizgled, on je vrlo smiren, ništa nije problem, on čak izgleda malo površno i plitko. Pa ipak, ispod takve vanjštine, zbiva se nešto čisto drugo. Na filmu mi je to bilo puno lakše pokazati nego na sceni."

Redatelj Ron Howard uspoređuje film „Frost/Nixon“ sa svojim ranijim ostvarenjem „Apollo 13“, objašnjavajući da u oba filma publika unaprijed zna ishod jer se radi o istinitim događajima. Stvaranje napetosti, kaže on, stoga je ovisilo o likovima dvojice suparnika u intervjuu.

"Uvijek želite da publika osjeća da razumije barem nešto o liku, da postoji empatija, ako već ne simpatija. Ja nisam išao za simpatijama za ijednog od njih dvojice; ustvari, ono što mi se dopalo u drami jest traganje u sivljim područjima čitavog događaja. Obje ove ličnosti su pravi paradoksi u čitavom nizu načina. Dakle, uz praćenje samog događaja, izvukli smo van i humor i emocije i dramu sudionika," kaže Howard.

U filmu „Frost/Nixon“ pojavljuje se i Kevin Bacon kao predsjednikov savjetnik Jack Brennan, Sam rockwell glumi novinara Jamesa Restona mlađeg, a Rebecca Hall je Frostova družica Caroline Cushing. Glazbu za film je skladao oskarovac Hans Zimmer.

XS
SM
MD
LG